از چه سنی برای کودک موبایل و تبلت بخریم؟
اعتیاد به موبایل و انواع تکنولوژی از مشکلات اساسی و رایج پیش روی نسل امروز کودکان به حساب میآید. به این نوع اعتیاد “نوموفوبیا” یا ترس از از دست دادن تلفن همراه گفته میشود. غلبه بر این نوع از اعتیاد آن هم در دورانی که استفاده از اینترنت در تقریبا در تمام محیط ها بسیار فراگیر شده است، میتواند امری به شدت دشوار باشد.
بنابراین، طبیعی است که والدین نگرانی زیادی درباره استفاده از گوشیهای هوشمند توسط کودکان خود داشته باشند و اغلب به این فکر سن مناسب خرید موبایل و تبلت برای کودکان چه سنی است.این دسترسی باید توام با محدودیت اینترنت و استفاده از محتوای مناسب و آموزنده، همراه با کاهش و کنترل خطرات ناشی از آن باشد. چالش پیش روی والدین، تعیین زمان کافی برای بهره مندی از مزایای استفاده از تکنولوژی است به صورتی که در مقابل خطرات و مشکلات آن نیز مقاوم باشند.
سن مناسب خرید موبایل و تبلت برای کودکان
درپاسخ به این سوال که چه سنی برای خرید موبایل برای کودکان مناسب است؟ باید بدانید که تحقیقات نشان میدهد که باید محدودیت سنی در جریان دسترسی کودک به تلفن همراه و تبلت وجود داشته باشد تا بتوان از اعتیاد به موبایل در کودکان پیشگیری کرد. اما در واقعیت، هیچ دستورالعمل قانونی و مشخص و ثابتی برای تعیین اینکه والدین باید چه زمانی گوشیهای هوشمند را در اختیار فرزندان خود قرار دهند، وجود ندارد.
به این ترتیب، والدین همواره در چالش با این سوال و یافتن پاسخی مناسب برای آن هستند. برخی والدین دسترسی به تلفن همراه را کاملا آسیب زا تلقی میکنند و دسترسی کودکان را کاملا منع مینمایند. و در مقابل، برخی دیگر آن را بسیار ساده انگارانه تلقی نموده، و دسترسی کاملی برای کودک خود ایجاد میکنند.
از سوی دیگر، نباید فراموش کرد که برخی امکانات تکنولوژی موجود در تلفنهای همراه و تبلت، آموزش و فرآیند تحصیلی کودک را تسهیل خواهند نمود. در واقع، آمار نشان داد که ۴۴٪ از والدین در آمریکا معتقد هستند که دسترسی سریع و آسان به تکنولوژی یکی از عوامل تقویت کننده یادگیری در کودکان است.
تاثیر استفاده از تلفنهای هوشمند در بازههای سنی مختلف
بهتر است در ابتدا به سوال اصلی والدین بپردازیم، بهتر است بدانید سن مناسب خرید موبایل و تبلت برای کودکان چه سنی است. یکی از راههایی که میتوان براساس آن تشخیص داد که آیا فرزند شما به اندازه کافی برای داشتن تلفن همراه بزرگ شده است یا خیر، درک تأثیر آن بر رشد و تکامل او است. در قسمت پایین، برخی از دادههای مربوط به استفاده از تلفنهای هوشمند را در میان گروههای سنی مختلف جمعآوری کرده و چگونگی تأثیر آن در بلندمدت را تحلیل کردهایم. در این مورد پیشنهاد می کنیم مقاله انواع هوش در کودکان را مطالعه کنید.
-
چهار تا شش سالگی
در این سن، بچه ها از تعامل فعال و پایدار با والدین، خواهر و برادر/ همسالان یا مراقبین بالاترین سطح یادگیری را خواهند داشت. با توجه به این نکته، آنها بازی کردن، صحبت کردن یا خواندن کتاب با والدین را به کاربرد این تکنولوژیها ترجیح میدهند. استفاده از تلفنهای هوشمند در سنین پایین فرصت یادگیری مهارتهای اجتماعی را از طریق تعامل چهره به چهره با انسان ها از کودک سلب خواهد نمود.
این امر در نهایت، باعث میشود که همدلی و تشخیص و درک حالات چهره برای آنها دشوار گردد. مهمتر از آن، همواره باید توجه داشت که تحریک بیش از حد مداوم از صفحه نمایش گوشی های هوشمند آسیب جدی به مغز وارد خواهد آورد. این امر باعث میشود که مغز کودک از سنین بسیار پایین به شدت تحت تاثیر دوپامین بالا قرار گرفته و نسبت به آن اعتیاد پیدا کند.
-
هفت تا ۱۱ سالگی
در طول این دوره زمانی، کودکان از استقلال از والدین خود لذت بسیاری میبرند. آنها بیشتر وقت خود را در مدرسه میگذرانند و بعد از مدرسه نیز به فعالیتهای فوق برنامه خواهند پرداخت. به همین دلیل، والدین درباره استفاده از تلفن همراه برای کودکان خود احساس نیاز بسیار بالایی دارند. به همین دلیل است که در ایالات متحدهی آمریکا، ۴۰ درصد از کودکان در سنین ۵ تا ۱۱ سالگی با کاربرد گوشیهای هوشمند آشنا میشوند.
معایب قرار گرفتن زود هنگام کودکان در معرض تلفن همراه
قرار گیری زودهنگام و کنترل نشده کودکان در معرض استفاده از تلفن همراه یا انواع تکنولوژیهای بصری، رشد مغز را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به طور متوسط، کودکان بین ۸ تا ۱۲ ساله آمریکایی روزانه ۴ ساعت و ۴۴ دقیقه را مشغول کار با صفحه نمایش میگذرانند. ۳۱ درصد از این زمان صرف بازیهای مبتنی بر موبایل میشود. صرف زمان طولانی در صفحات نمایش میتواند مغز کودک را از نظر فیزیکی تغییر دهد. این امر منجر به نازک شدن زودرس قشر مغز میگردد که به خودی خود منجر به کاهش مهارتهای شناختی کودک خواهد گشت.کار طولانی مدت با این صفحات رشد مهارتهای اجتماعی کودک را مختل میکند، چراکه کودک عموما به جای تعامل با انسانها، درگیر کار با این صفحات است. تعامل طولانی مدت با این صفحات همچنین میتواند از رشد تفکر انتقادی، کنترل تکانه و مهارتهای حل مسئله جلوگیری کند با توجه به اهمیت این موضوضع پیشنهاد می کنیم حتما در مورد اصول تربیتی کودک نیز اطلاعات بیشتری کسب کنید.
برخی از علل لزوم دسترسی کودک به تکنولوژی
- نظارت راحتتر و سریعتر والدین بر کودکان، به ویژه در سنین حساس پیشنوجوانی و نوجوانی، یکی از دلایل مهم برای دسترسی کودکان و نوجوانان به تکنولوژی می باشد. این امکانات همچنین میتوانند به کودکان کمک کنند تا در صورت گم شدن یا قرار گرفتن در موقعیتهای خطرناک از سایرین درخواست کمک نمایند. این عامل مهم نشان دهنده لزوم دانستن سن مناسب خرید موبایل و تبلت برای کودکان است.
- همگام شدن با فناوری روز از دیگر دلایلی است که باید کودکان و یا نوجوانان به تکنولوژی دسترسی داشته باشند. کودکان برای موفقیت در مدرسه و مشاغل آینده بایستی تا حد امکان از فناوری روز آگاه باشند.
- دسترسی به خاطرات به همراه تکنولوژی از دیگر عوامل مهم است. گوشیهای هوشمند دارای دوربینهای قدرتمند جلو و عقب هستند. این وسایل به کودکان این فرصت را میدهند که از اشیاء و فعالیتهای خود عکس و فیلم بگیرند و از این رو خاطرات زیبای خود را برای همیشه ثبت نمایند.
- کمک به فرآیند تحصیل. تلفنهای هوشمند فقط برای سرگرمی یا ارتباط با والدین و دوستان طراحی نشدهاند. این امکانات کمک شایان توجهی به پیشرفت تحصیلی کودکان دارند. در واقع، ۵۳ درصد از والدین در ایالات متحده برای کمک به آموزش به فرزندان خود از گوشیهای هوشمند استفاده میکنند.
حد و حدود استفاده از موبایل را چگونه به کودکان بیاموزیم؟
برای تعیین حد و حدود استفاده از موبایل برای کودکان قبل از هر چیز، یک قرارداد خانوادگی ایجاد نمایید که قوانین استفاده از گوشیهای هوشمند را مشخص نموده و عواقب نقض قوانین را نیز به کودک ارائه نماید. در این قرارداد باید به وضوح مشخص شود که کودک برای چه هدفی، در چه مکانهایی و چه مدت زمانی میتواند از گوشی هوشمند خود استفاده نماید. در قدم بعدی شما باید در استفاده درست و منطقی از گوش همراه، الگوی بسیار مناسبی برای فرزند خود باشید. فراموش نکنید، کودکان میبینند و یاد میگیرند!
نتیجه گیری
خرید موبایل برای کودکان در سنین مناسب اهمیت زیادی دارد. این امر میتواند به توسعه مهارتهای ذهنی و اجتماعی آنها و همچنین سلامت روان در کودک کمک کند و همچنین به آنها امکان دسترسی به منابع آموزشی و تفریحی بیشتری بدهد. اما برای خرید موبایل برای کودکان باید به چند نکته توجه کرد. نخست اینکه محتوا و برنامههای موجود در موبایل برای سنین مناسب کودک مناسب باشد و محتواهای مناسبی را برای آنها فراهم کند. همچنین باید به میزان استفاده و نحوه استفاده کودک از موبایل نظارت داشت و به او آموزش داد که چگونه از این ابزار بهینه استفاده کند و از محتواهای مضر دوری کند. این امور میتواند به توسعه مهارتهای کودکان کمک کرده و از مشکلات مربوط به استفاده نادرست از موبایل جلوگیری کند.