استرس در کودکان، دلایل و راهکارهایی برای درمان آن

0 249

چند وقت پیش کاربری در فضای مجازی نظری نوشت: “خوش به حال بچه­­‌ها، هیچ دغدغه‌­ای ندارن” در ادامه دیگران در موافقت با نظر او گفته بودند: “واقعا، نه استرسی، نه اضطرابی، کل دنیاشون بازی و بی خیالیه”، تا اینکه کاربری کامنتی متفاوت گذاشت: “مگه میشه بچه‌­ها یه سری احساسات رو نداشته باشن؟ وقتی همه آدم هستیم اون­‌ها هم حتما جنس دغدغه‌­هاشون فرق می­کنه ولی  حتما دغدغه دارن”  و مادران دیگر موافقت و نگرانی خود را این گونه ابراز کردند که: “دقیقا. خیلی وقت­‌ها ما حس می­کنیم فرزندمون یه طوریه، انگار استرس و اضطراب داره”، “آره، متوجه استرس در کودکان­‌مون هستیم ولی نمی­دونیم چی کار کنیم”.

اگر شما هم از آن دسته از والدینی هستید که استرس در کودکان­تان را احساس می­‌کنید و به دنبال دانستن دلیل آن و رفع اضطراب در کودکان­‌تان هستید، این مقاله مناسب شما می‌­باشد.

تعریف استرس و اضطراب

با تلاش برای تعریف احساسات می­توان سطح آگاهی را بالا برد و حتی کنترل اوضاع را قبل از آن که دیر شود بدست گرفت. در بیانی ساده استرس و اضطراب واکنش بدن در زمان­هایی است که کودکان و بزرگسالان آمیخته­ای از احساس فشار، آشفتگی و نداشتن طاقتِ تحمل را همزمان حس کنند. مقادیر اندک استرس می­توانند عامل مثبتی برای حرکت رو به جلو باشند، اما اضطراب بیش از حد، به شکل منفی روح، جسم و همه­ی ابعاد زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می­دهد.

اکثر افراد تمایل دارند تا استرس را به یک اتفاق بد گره بزنند درحالی که رویدادهای خوب آینده نظیر فارغ التحصیلی، تعطیلات یا فعالیت‌های جدید نیز می‌تواند باعث ایجاد استرس شود.

علت و دلایل استرس در کودکان

تجربه ی استرس در کودکان با تجربه ای که بزرگسالان از استرس و اضطراب دارند متفاوت است. اگر در بزرگسالان استرس ممکن است ناشی از فشار های کاری باشد؛ علت اضطراب در کودکان می­تواند ناتوانی آن ها در تحمل شرایط و یا قرار گرفتن در یک موقعیت سخت یا دردناک باشد. در ادامه تعدادی مثال از موقعیت هایی که باعث ایجاد استرس در کودکان می­‌شوند را برای شما آورده ایم:

– افکار و احساسات منفی درباره­ی خودشان.

– دعوا کردن و یا داشتن مشکل با دوستان.

– تغییراتی که در بدن آن ها با گذر زمان و رشد اتفاق می افتد.

 – تغییرات بزرگ ناگهانی مثل تغییر محل زندگی، تغییر مهدکودک یا هر محل آموزش کودک، جدا شدن والدین از همدیگر.

– محیط ناامن اطراف خانه، مثلا ناامنی محل و فضای همسایگی.

– از دست دادن عضوی از خانواده، فامیل، دوستان، حیوان خانگی و یا هر چیزی که به آن عشق می ورزند.

– بیماری های قلبی و عروقی

یکی دیگر از دلایل استرس در کودکان می­تواند قرار گرفتن در موقعیت های جدید و یا غیر منتظره باشد. استرس در کودکان با رشد و بزرگ شدن آن ها به طور معمول بیشتر و غیر قابل کنترل تر می­شود، زیرا دغدغه‌­ها و پیچیدگی­‌های زندگی آن ها بیشتر می شود، پس بهتر است که در این مسیر تلاشی برای نداشتن استرس آن­ها نکنید بلکه به شکل صحیح با آن ها همراهی و در این مسیر به آن ها کمک کنید.

فراموش نکنید که بسیاری از کودکان به خاطر سن شان دقیقا نمی دانند که چه اتفاقی برای آن ها در حال رخ دادن است و این نقش اهمیت والدین را چندین برابر پررنگ تر می کند.

کودکان مضطرب چه ویژگی‌هایی دارند؟

در قدم ابتدایی تشخیص این مسئله که آیا کودک شما مضطرب است از هر چیزی مهم­تر است. فرزند شما، عشق تازه و نو زندگی شما است و در حداقل یک دهه­ی ابتدایی هر کاری که انجام دهد و هر احساسی که از خود به شکل­های مختلف بروز دهد، برای شما از تازگی دارد. نمی­توان با اولین واکنش و یا اولین چیزی که از او می­بینید به او برچسب مضطرب بزنید. اما در صورتی که چندین بار و به دفعات نشانه­های جسمی، روحی و احساسی اضطراب در کودکان خود را مشاهده­گر بودید، آنگاه باید به دنبال علت و راهکار برخورد با این چالش باشید.

نشانه های جسمانی استرس در کودکان
  • تنفس تند و سطحی (غیر عمیق) همراه با تعریق و تپش قلب
  • سردرد، سرگیجه و مشکلات خواب
  • مشکلات هضم غذا، حالت تهوع و استفراغ
  • افزایش و یا کاهش وزن غیر طبیعی در اثر خوردن خیلی زیاد و یا خیلی کم
  • احساس درد­های مختلف در بدن و یا زود به زود بیمار شدن
نشانه¬های روحی و احساسی کودک مضطرب چیست؟

– نادیده گرفتن مسئولیت­ ها و یا انجام بی کیفیت­تر وظایفی که به اون می­سپارید.

–  حواس پرتی و نداشتن تمرکز .

–  پریشانی هیجانی مانند گریه، جیغ زدن، داد زدن و عصبانیت و یا ناراحتی.

خود این نشانه­‌های جسمی و روحی استرس می­‌توانند منجر به بیشتر شدن و بالا رفتن درجه‌­ی اضطراب در کودکان نیز بشوند و این چرخه ی معیوب در جهت منفی و مخرب ادامه یابد. پس از نظر زمانی خیلی مهم است که هرچه زودتر و سریع تر علت ها را ریشه یابی کنید و  اصولی به آن ها کمک کنید.

علت های استرس در کودکان و نوجوانان

چگونه با کودکی که دچار استرس شده برخورد کنیم؟

چگونه با کودکی دچار استرس شده است برخورد کنیم؟

تا اینجا به دو سوال اول و دوم متداول، تحت عناوین ” آیا کودک من مضطرب است؟” و “علت استرس در کودکان ما چیست؟” پاسخ دادیم. در بخش نهایی به “چگونگی برخورد تخصصی والدین با استرس در کودکان” می­پردازیم.

– با فرزند خود در تعامل و ارتباط باشید.

– به فرزندتان سخت نگیرید.

– تنفس عمیق و آرام را با کودک تمرین کنید.

– به  احساس استرس در کودکان جلوی آن ها اسم خنده داری بگذارید مثلا: “آقای استرس” ، “خانم اضطراب” و به شکل فان به کودک توضیح دهید که این داشتن این احساس در این شرایط پاسخ طبیعی بدن آن­ها است. این تشخیص و آگاهی به آن­ها کمک می­کند که در دام چرخه ی معیوب اضطراب قرار نگیرند.

– تلاش کنید تا روتین های سالم مثل ورزش و یا خوردن میوه و سبزیجات را به شکل عادت در زندگی فرزندتان در بیاورید.

– از خودتان مراقبت کنید تا بتوانید بهتر از فرزندتان مراقبت کنید و توان و ظرفیت کمک به کم شدن استرس در کودکان تان را داشته باشید.

– از یک مشاور متخصص خردسالان و کودکان کمک و راهنمایی بگیرید.

توجه داشته باشید که این راهکار­ها عمومی هستند و با توجه به شخصیت شما، ویژگی­های کودک و شرایط محیطی شخصی سازی نشده اند. لذا شاید نتوانید دقیقا همین موارد را اجرا کنید و نیاز به کمک گرفتن از مشاور و راهنمایی متخصص داشته باشید تا به صورت حرفه ای در این مسیر شما را راهنمایی کند.

 مجموعه منکا

«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.

تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.