برخورد با کودک لجباز چگونه باید باشد؟

0 336

برخورد با کودک لجباز چگونه باید باشد؟ علت های لجبازی در کودکان چیست؟ چه رفتاری نشانه لجبازی در کودکان است؟ به تعویق انداختن و تأخیر در انجام وظایف یا فعالیت­هایی که باید انجام شوند، تا میزان زیادی به مفهوم لجبازی اشاره دارد. این رفتار در کودکان بسیار رایج است و درصورتی که توجهی به علل و نتایج آن نشود، می‌تواند اثرات منفی بر رشد شخصیت، بهزیستی و تعاملات آتی کودک داشته باشد.

 در این مقاله، ما به بررسی لجبازی در کودکان، علل آن و تأثیرات آن رایج آن بر آنها می‌پردازیم.

تأثیرات لجبازی در کودکان

لجبازی می‌تواند چندین تأثیر منفی مختلف و تخریب­گر بر کودکان داشته باشد. برخی از تأثیرات شایع بروز لجبازی در کودکان عبارتند از:

  1. عملکرد تحصیلی ضعیف: لجبازی می‌تواند منجر به کسب نمرات ضعیف و عملکرد تحصیلی ناموفق در مدسه شود. اگر کودکان تا آخرین لحظه وظایف خود را به تعویق بیاندازند، به احتمال بسیار زیاد قادر به ایفای نقش خود و اخذ بهترین سطح عملکردی متناسب با توانمندی­هایشان نخواهند بود.پ
  2. افزایش استرس و اضطراب: تجربه­ی لجبازی می‌تواند باعث بروز استرس و اضطراب قابل توجهی در کودکان شود، چراکه آنها ممکن است درباره­ ی همواره درباره­ ی زمان­بندی­ ها و پیامدهای ناشی از عدم انجام وظایف خود دچار اضطراب و نگران شوند.
  3. از دست دادن فرصت‌ها: لجبازی می‌تواند باعث از دست دادن فرصت‌هایی مانند فعالیت‌های فراکلاسی، رویدادهای اجتماعی و … شود. کودکانی که همواره با استرس ناشی از عدم انجام فعالیت­های پیش رو دست و پنجه نرم می­کنند، هرگز قادر به رویارویی با فرصت­ های بدیع نخواهند بود. برای کاهش استرس در کودکان میتوانید به مقاله های قبلی منکا مراجعه نمایید.
  4. کاهش فزاینده­ اعتماد به نفس: لجبازی می‌تواند باعث کاهش روزافزون ‌اعتماد به نفس در کودک شود، چراکه کودکان ممکن است فکر کنند نمی‌توانند وظایف خود را متناسب با انتظارات و نیازهای موجود به انجام برسانند.
  5. آسیب تعاملات و روابط اجتماعی: لجبازی می‌تواند باعث آسیب به روابط با والدین، معلمان و همسالان گردد. نمود لجبازی ممکن است کودک را فردی ناپایدار یا غیر قابل اعتماد معرفی نموده که به طور مداوم وظایف خود را به تعویق انداخته یا نسبت به تعهدات خود ناپایدار و بی­ثبات است.
تأثیرات لجبازی در کودکان

دلایل لجبازی در کودکان چیست؟

علت های لجبازی در کودکان

دلایل بسیاری وجود دارد که ممکن است کودکان را به مسیر لجبازی سوق دهد. برخی از علل شایع بروز و توسعه لجبازی در کودکان عبارتند از:

  1. ترس از شکست: کودکانی که از شکست می‌ترسند و نگرانی بسیاری را در رابطه با آن تجربه می­کنند، ممکن است وظایف را به تعویق بیاندازند، چرا که آنها نمی‌خواهند در معرض اشتباه و خطا یا انتقاد شدن از سوی دیگران قرار بگیرند.
  2. کمبود انگیزه: کودکانی که انگیزه کافی برای انجام فعالت­ها را نداشته باشند نیز ممکن است سختی بسیاری را در آغازگری تجربه نمایند. آن‌ها ممکن است به وظیفه علاقه نداشته باشند یا ارزش آن را ندانند.
  3. مهارت‌های ضعیف مدیریت زمان: کودکانی که با مدیریت زمان مشکل دارند، ممکن است وظایف را تا آخرین لحظه به تعویق انداخته و همواره بر این تصور باشند که زمان کافی برای انجام امور در اختیار دارند.
  4. بار کاری غیرقابل انعطاف: کودکانی که مسئولیت کاری بسیار زیادی دارند، ممکن است در آغازگری این فعالیت­ها و همچنین ادامه دادن آنها نیز دچار سختی و مشکلات بسیاری باشند.
  5. کمال‌گرایی: کودکانی که کمال‌گرا هستند، به احتمال بسیار بالا دچار اهمال­کاری نیز خواهند بود، چرا که آنها بر این باورند که همه چیز باید به بهترین شکل ممکن انجام شود. آن‌ها ممکن است از اشتباه کردن در اضطراب و ترس دائمی بوده و یا به صورت سخت­گیرانه­ای خود و نیز توانمندی­هایشان را بررسی و قضاوت نمایند.

راهکارهایی برای مقابله با لجبازی کودکان

والدین و معلمان می‌توانند از چندین راهکار برای کمک به کودکان در مقابله با لجبازی استفاده کنند. برخی از راهکارهای موثر عبارتند از:

  1. تقسیم وظایف به بخش‌های کوچک و مدیریت پایدار آن‌ها: کودکان ممکن است با تمرکز بر بخش‌های کوچک و مدیریت پایدار آن‌ها، احساس کمتری از فشار و سختی در مواجهه و دست و پنجه نرم کردن با فعالیت­ها را تجربه نمایند.
  2. تعیین اهداف و زمان­بندی­‌های واقع­بینانه: در صورتی که اهداف و برنامه­ ریزی­ های واقع ­بینانه­ و شفافی برای کودکان تبیین و تعریف شود، انگیزه­ی کاری آنها بهبود و توسعه خواهد یافت.
  3. ارائه بازخورد مثبت: اهمال­ کاری کودکان و متعاقبا لجبازی ناشی از آن در صورتی که بازخورد و تشویق مثبت دریافت کنند، کاهش قابل توجهی خواهد داشت.
  4. ایجاد روال‌های منظم: ایجاد روال‌های منظم می‌تواند به کودکان در توسعه عادات مدیریت زمان کمک اثربخشی نموده و پیشرفت آنها در امور و برنامه­ هایشان را تسهیل نماید.
  5. تشویق به خوداندیشی (گفتار درونی): آموزش مدیریت خود در مجرای خوداندیشی وگفتار درونی کودکان را در مسیر کاهش رفتارهای تخریب­گرانه­ای نظیر لجبازی یاری بسیار خواهد داد.

اگر به دنیال راهکارهایی برای پرخاشگری در کودکان هستید میتوانید مقاله زیر در مجله منکا را بخوانید:

پرخاشگری در کودکان و راهکارهایی برای برخورد با آن 

لجبازی رفتاری بسیار شایع در کودکان است، اما نادیده گرفتن آن و در نظر نگرفتن برنامه ­های آموزش اصلاحی در مورد آن می­تواند اثرات مخربی بر رشد و تحول همه­جانبه کودک داشته باشد. والدین و مراقبین کودک می­توانند با شناسایی، بررسی و درک علل احتمالی بروز لجبازی و بکارگیری روش­های اصلاحی اثربخش، به توسعه عادات رفتاری مطلوب و کاهش هرچه بیشتر رفتارهای نامطلوب و تخریب­گر کمک نمایند.

«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.

تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.