اختلالات روانی در کودکان، علائم را بشناسید.

0 337

کودکان نیز مانند بزرگسالان دچار اختلال روانی می­شوند، اما علائم اختلال روانی در کودکان و بزرگسالان متفاوت است. سلامت روانی در کودکان به طور کلی به معنای سلامت آن ها در زمینه ­ی فکر کردن و تنظیم احساسات و رفتار است. اختلال روانی به عنوان الگویی از تغییر در فکر کردن، احساس یا رفتار تعریف می­شود که موجب ناراحتی قابل توجه و مختل شدن توانایی عملکردی فرد گردد. اختلالات روانی در کودکان بعنوان تاخیرها یا نارسایی­ های موجود در رشد تفکر، رفتار، احساس یا مهارت­ های اجتماعی توصیف می­ شود. این مشکلات باعث ایجاد ناراحتی­ های قابل توجهی در کودکان گشته و عملکرد آن ها را در خانه، مدرسه یا سایر موقعیت­ های اجتماعی مختل می­نماید.

انواع اختلال روانی شایع در کودکان

انواع اختلالات روانی شایع در کودکان

اختلالات اضطرابی

اختلالات اضطرابی در کودکان تحت عنوان ترس ­ها، نگرانی ­ها و اضطراب­ های مداومی توصیف می­ شوند که توانایی مشارکت در بازی، فعالیت­ های مدرسه یا سایر موقعیت­ های اجتماعی متناسب با سن کودک را مختل می­کنند. تشخیص­ های طرح شده در این بخش شامل اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اضطراب عمومی، اضطراب دلبستگی، فوبیا و اختلال وسواسی-جبری است.

اختلالات عصب تحولی

اختلالات عصب­ تحولی از جمله اختلالاتی هستند که در طول دوران تحول کودک در سیستم عصبی او اختلال ایجاد می­ کنند. این اختلالات عمدتا در طول دوران پیش از دبستان نمود می­ یابند. نقص ­توجه-بیش ­فعالی، اختلال طیف اتیسم، کم­ توانی ذهنی، اختلالات یادگیری خاص نمونه­ هایی از این اختلالات هستند.

اختلال نقص توجه/بیش فعالی

کودکانی که با اختلال نقص ­توجه، بیش فعالی یا هر دو آنها مواجه هستند در مقایسه با همسالان خود مشکلات بیشتر و بسیار گسترده­ تری را در زمینه توجه تجربه نموده و رفتارهای بی­قراری و بیش­ فعالی را تجربه می­نمایند.

اختلالات یادگیری خاص

اختلالات یادگیری خاص یکی از انواع اختلالات عصب­ تحولی بوده که بر توانایی کودک در زمینه یادگیری و پردازش اطلاعات اثر می­ گذارد. در اختلالات یادگیری خاص کودک علی­رغم برخورد از هوش متوسط و عدم وجود مشکلات حسی، در پیشرفت درسی دچار اشکال است و این امر موجب اختلال قابل توجه در مشارکت او در مدرسه گشته است. این اختلال ممکن است بر حوزه ­هایی نظیر مهارت ­های ریاضی، خواندن و املاء اثر گذاشته و پیشرفت تحصیلی را مختل نمایند

اختلال یادگیری در کودکان

کم توانی ذهنی

اختلالی عصب­ تحولی است که با محدودیت­ هایی در زمینه عملکرد هوشی و رفتار سازشی تبیین می­گردد.

اختلال طیف اتیسم

اختلال طیف اتیسم یک بیماری عصب­ تحولی است که به طور معمول دردوران کودکی اولیه (معمولا پیش از سه سالگی) ظاهر می ­شود. این اختلال باعث نمود مشکلاتی در زمینه ­های ارتباط و تعامل اجتماعی توام با رفتارهای کلیشه ­ای و عادات تشریفاتی در سطوح بسیار متفاوتی از شدت می­گردد.

اختلالات خوردن

طی اختلالات خوردن، فرد علی­رغم برخورداری از بدنی معمولی، همواره درگیری فکری در مورد وزن، از دست دادن وزن و رژیم غذایی نامتناسب دارد. اختلالات خوردن می­تواند منجر به مشکلات هیجانی، اجتماعی و عوارض جسمانی گردند.

اختلالات دفعی

اختلالات مرتبط با استفاده از توالت و به کار گیری مناسب آداب توالت متناسب با سن رشدی.بی ­اختیاری ادرار، بی اختیاری مدفوع یا خیس کردن تخت خواب در طول شب از جمله این اختلالات هستند.

افسردگی و سایر اختلالات خلقی

افسردگی تحت عنوان احساس دائمی غم و از دست دادن علاقه تبیین گشته و موجب اختلال در عمکرد کودک در مدرسه و سایر موقعیت­های اجتماعی می­گردد. اختلال دوقطبی یکی از انواع اختلالات خلقی است که موجب تغییرات شدید خلقی بین افسردگی و مانیا و گاها رفتارهای بی­پروا، خطرناک و نامناسب می­گردد.

اختلال استرس پس از سانحه

اختلال استرس پس از سانحه به معنای احساس طولانی مدت درد و رنج، اضطراب، خاطرات ناخوشایند، کابوس ورفتارهای ناهنجار در پاسخ به انواع خشونت­ها، سوءاستفاده­ها، صدمات یا سایر رویدادهای تروماتیک است. استرس میتواند دلایل و عوامل مختلفی داشته باشد که برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید نوشته استرس در کودکان را مطالعه نمایید.

اختلالات رفتار اخلال گرانه

کودکانی که دچار این دسته اختلالات هستند عمدتا به مقابله با قوانین و اخلال­گری در محیط­ های ساختارمندی نظیر مدرسه و دانشگاه می ­پردازند.

اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی اختلالی در ادراک و افکار است که موجب قطع ارتباط فرد با واقعیت می­ گردد. این اختلال عمدتا در پایان نوجوانی و ده بیست سالگی رخ داده و باعث وجود هذیان، تفکر و رفتار نابهنجار می­ گردد.

علائم هشداردهنده بیماری های مرتبط با روان کودکان

  • اندوه و غم پایدار به مدت دو هفته یا بیشتر
  • دوری جویی یا اجتناب از تعاملات اجتماعی
  • آسیب زدن به خود یا صحبت درباره آسیب زدن به خود
  • صحبت درباره مرگ یا خودکشی
  • عصبی بودن بیش از حد و یا نامتناسب با موقعیت
  • تحریک­پذیری
  • رفتار خارج از کنترل که ممکن است آسیب­زا باشد
  • تغییرات چشمگیر در خلق و خو یا رفتار
  • تغییر در الگوی خوردن
  • تغییر در الگوی خواب (مشکل در خواب رفتن)
  • کاهش وزن
  • سردرد یا دردهای شکمی مکرر
  • اشکال در تمرکز
  • تغییر در عملکرد تحصیلی
  • اجتناب از مدرسه یا غیبت­های مکرر

درمان اختلالات روانی در کودکان

انواع مختلفی از درمان اختلالات روانی وجود دارد. نوع درمان، حمایتی که فرزند و خانواده شما دریافت می­کند و اینکه این درمان را از چه کسی دریافت می­کنید، بر اساس نیازهای فردی فرزند و خانواده شما و سایر عوامل تعیین می­شود.

درمان در محیط ­های مختلفی از جمله مطب ­ها و کلینیک ­های روانشناختی، خدمات مبتنی بر جامعه مانند درمان­های ارائه شده در منزل، مدرسه یا جامعه، و مراکز درمانی بستری مانند بیمارستان­ها و مراکز درمانی خان­گی ارائه می شود. خدمات باید در “محیط­ های با حداقل میزان محدودیت” ارائه شود، به این معنی که تا حد امکان، فرزند شما درمان را در محیط روزمره خود مانند خانه، مدرسه و جامعه دریافت نماید.

در ادامه توضیح مختصری از برخی از انواع مختلف خدمات بهداشت روان و برنامه های درمانی رایج آمده است. این فهرست شامل تمام انواع درمان­های بهداشت روان نیست ولی دربرگیرنده­ی بسیاری از درمان­هایی است که به طور گسترده برای کودکان و نوجوانان مورد استفاده می­گیرد.

ویژگی­ های مشترک تمام انواع روش ­های درمانی:

  • هدفمند بوده و نتایج آنها قابل اندازه ­گیری باشد
  • مبتنی بر روش­ های علمی باشد و براساس پژوهش ­ها اثربخشی آن به اثبات رسیده باشد
  • جامع باشد و شما بعنوان والد نسبت به آن اطلاعات و آگاهی کافی داشته باشید، نقش شما را در پروسه درمان و حمایت ­های توام با آن تبیین نماید.
درمان های اختلالات روانی در کودکان

انواع درمان های مربوط به اختلالات در کودکان

رفتار درمانی

رفتار درمانی یک حوزه درمانی بسیار گسترده است که بر تاثیر بر رفتارهای کودک و افکار و احساسات موثر بر آنها تمرکز دارد. متخصصان این حوزه به دنبال بررسی این موضوع هستند که محیط چگونه بر رفتار کودک تاثیر می­گذارد. هدف اصلی درمان رفتاری، تقویت رفتارهای مطلوب و حذف رفتارهای نامطلوب است.

خدمات مددکاری

این خدمات ویژه عمدتا در کودکان با مشکلات جدی روانی به کار رفته و به دنبال حمایت گسترده ­تر کودک و خانواده ­ی او به دنبال چالش ­های ناشی از اختلال روانی است. این نوع خدمات کاملا فردی و متناسب با نیازهای متفاوت هر کودک و خانواده­ ی او طرح ­ریزی می­ شوند.

درمان شناختی

روش درمانی که به کودک شما این امکان را می­دهد که افکار و شناخت­های منفی و ناکارآمد خود را تغییر دهد. و این تغییر منجر به ایجاد تغییر در احساسات و متعاقبا رفتار کودک خواهد شد.

درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری نوعی درمان رفتاری است که بر کمک به کودکان و نوجوانان در مسیر شناسایی افکار و احساسات موثر بر رفتارشان تمرکز دارد. درمان شناختی رفتاری مبتنی بر تکنیک، تمرین و آموزش است و مسیری مشخص را در پروسه درمان فرد طی می­نماید.

مشاوره

مشاوره ­های فردی و خانواد­گی عمدتا معطوف به مشکلات سطحی و ناپایدار و مشکلات تحصیلی و آموزشی محدود می­باشد. در ابتدای پروسه درمان می­توان کار را با مشاوره آغاز نمود و در صورت نیاز یکی از انواع درمان­ های موجود متناسب را انتخاب نمود.

مواجهه درمانی (غرقه سازی)

یکی از انواع روش­ های درمانی مورد استفاده در درمان اختلالات اضطرابی و فوبیا می­باشد. این روش به کودکان کمک می­کند تا با مواجهه با ترس ­ها و نگرانی­ هایشان، مشکلات توام با آنها را به پایین­تر سطح ممکن برساند.

خانواده درمانی

خانواده ­درمانی روشی مداخلاتی است که با تمرکز بر خانواده و روابط دورن خانوادگی (نگاه سیستمی) به اصلاح شناخت­ها و هیجانات قالب بر خانواده می­پردازد. در جریان این روش مداخلاتی روان­شناس با کمک به شما در بهبود روابط و تعاملات خانوادگی، تنش­ها و مشکلات بین فردی و خانوادگی را به حداقل می­رساند

بازی درمانی

استفاده از بازی و گنجاندن مفاهیم شناختی، هیجانی و رفتاری و آموزش­ های کودک محور در قالب رویدادهای بازی­ محور یکی از اثربخش­ترین روش­ های درمانی کودک است.

  • گروه درمانی
  • خدمات در منزل
  • درمان میان­فردی
  • درمان دارویی
  • فرزندپروری

و درمان ­هایی از این دست، از دیگر درمان­ های موجود در حوزه اختلالات کودک است. انتخاب درمان مناسب برعهده متخصص و متناسب با مساله و شرایط خانوادگی و محیطی کودک است.

مجموعه منکا

«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.

تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.