حسادت نیز مانند سایر هیجانات یک پاسخ طبیعی از سوی انسان است. بروز این احساس می تواند ناشی از خشم یا جلب توجه و مواردی از این دست باشد. در واقع، حسادت به معنای احساس عدم امنیت، رقابت و یا ترس از دست دادن کسی یا چیزی باشد که هم اکنون در اختیار دارید. این حالت بیانگر احساس عدم کفایت بوده و معمولا زمانی ظاهر میشود که ارزش فردی شخص مورد تهدید قرار گیرد. از سوی دیگر، حسادت نشان دهندهی میل به مواردی است که در حال حاضر در اختیار نداشته، اما مایل به داشتن آنها هستیم. به طور خلاصه، حسادت حالتی است دفاعی برای حفظ و یا مراقبت از چیزهایی که در اختیار دارید و یا تصور میکنید از آن شما هستند. کودکان در طول دوران تحول خود حسادت را نیز مانند سایر هیجانات تجربه خواهند نمود. به طور مثال، تولد کودک جدید یکی از مواردی است که به احتمال زیاد موجب بروز حسادت در فرزندمان خواهد شد، که در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
مجموعه منکا
«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.
تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.
راهکارهای کنترل حسادت در کودکان
- نقاط قوت کودک خود را توصیف و تقویت نمایید.
احساس خودارزشمندی بزرگترین ثروت کودک شماست. به محض آنکه کودک را در مسیر رشد خود هدایت کنید این پیام در کودک شما شکل خواهد گرفت؛ “من کافی هستم”. موفقیتهای کودکتان را ارزشمند تلقی نمایید و او را تشویق کنید. مثال: “آفرین تو پازل رو کامل کردی، من توجه کردم که چقدر صبور بودی و تلاش کردی وقتی آخرین قطعهی پازل رو پیدا میکرد.
- روی احساسات تمرکز داشته باشید و نه رفتارها.
حسادت حالت ناخوشایند و دشواری است. این احساس همراه با ناراحتی بسیاری بوده و کنترلش سخت خواهد بود. به جای آنکه از رفتار او انتقاد کنید، هیجاناتش را بپذیرید. به کودک خود کمک کنید تا احساسات خود را بشناسد و او را تشویق کنید که این احساسات را به گونهای سازنده ابراز کند.
- بر روی بهبود خود و دیگران تمرکز کنید.
توجه داشته باشید که تقدیر از موفقیت دیگران، فرصتهای بسیاری را در اختیار شما قرار میدهد. برای کودک خود الگو باشید، و به او نشان دهید که هنگامی که تجربهای دشوار نظیر احساس حسادت را از سر میگذرانند میتوانند از تجربه، همدردی و همراهی دیگران بهره ببرند.
- حسادت را برای کودک خود نام گذاری کنید.
این کار به کودکتان کمک میکند تا احساس خود را شناسایی کرده و پذیرا باشند. تنها در این صورت است که آنها قادر به کنترل احساسات و واکنش بهینه خواهند بود.
- تجربیات خود را با آنها به اشتراک بگذارید.
- از کارتونها، بازیها و داستانهای متفاوت در این باره استفاده کنید.
حسادت به خودی خود مشکلی به حساب نمیآید. این احساسات پاسخ هیجانی طبیعی طی دوران کودکی به حساب آمده و نقش مهمی در حفاظت از ما و روابط ما دارند. باید توجه داشته باشیم که ممکن است این احساسات ناخوشایند باشند اما نباید به هیچ عنوان از آنها غافل شد، آنها را نادیده گرفت و یا انکار نمود. احساس این هیجانات بسیار کلیدی است، چراکه موجب رشد هوش هیجانی گشته و نقش مهمی در فرآیند تصمیم گیری ایفا میکنند. با این حال، زمانی این هیجانات مشکل ساز خواهند شد که در درون ما ریشه دوانده و سبب بروز و تجربه هیجانات منفی و به خطر افتادن تحول کودک و یا یادگیری اجتماعی-هیجانی او گردند.
دانشمندان بر این باورند که قشر پیشانی نیمکره چپ که با هیجاناتی نظیر شرم در ارتباط است، در کنار سیستم دوپامینی مرتبط با احساس پاداش و لذت با بروز حسادت در ارتباط هستند. حسادت باعث آغاز حالت دفاعی جنگ و گریز در بدن شده و پاسخهای فیزیولوژیکی نظیر ترشح هورمونهای استرس، افزایش ضربان قلب و فشار خون را برمیانگیزد. شناسایی علائم رایج حسادت در کودکان امری بسیار مهم و کلیدی است. گاهی اوقات این علائم بسیار واضح و گاهی بسیار کمرنگ و نامشخص هستند.
به عنوان مثال، حسادت ممکن است خود را در قالب تقلید از کودکی که به او حسادت شده یا حساسیت بیش از حد نسبت به فعالیتها، افراد یا محیطهایی خاص نشان دهد. گاهی ممکن است احساسات دیگری نظیر خشم و اضطراب در کنار حسادت نمایان شود. کودکان ممکن است به دلیل عدم آشنایی با این حس آن را در قالب احساس غم یا خستگی ابراز نمایند.
حسادت در طول دوران تحول کودک
در طول دوران تحول کودک، ممکن است بروز اولین نشانههای حسادت همراه با تولد کودک جدید در خانواده یا حین به اشتراک گذاشتن بازی و اسباب بازیها با سایر کودکان باشد. تجربه حسادت در روابط همشیرها به دلیل تقسیم شدن عشق و اهتمام والدین ظهور مییابد، چراکه تا پیش از ورود عضو جدید تمام این عشق و توجه به سمت کودک بوده و از این پس میان او و کودک تازه متولد شده تقسیم خواهد شد. مواجهه با این چالشها یکی از بسیار مواردی است که شما بعنوان والدین تجربه خواهید کرد، و با برخورداری از آگاهی و رویکردی معتدل به کودک خود امکان گذر از آن و گرفتن درسهای بسیاری را خواهید داد.
دلایل حسادت در کودکان
آنچه در جریان تجربه هیجاناتی نظیر حسادت اهمیت دارد آن است که ما امکان صحبت کردن و البته گوش کردن فعال را برای کودکانمان فراهم نماییم. در اینجا برخی دلایل اصلی حسادت را با هم بررسی میکنیم:
- حسادت میان همشیرها
حسادت واکنشی کاملا طبیعی به تولد کودک جدید و ورود او به فضایی است که پیش از این تماما به ما تعلق داشته است. آنچه اهمیت دارد عدم مقایسه کودک در ابعاد مختلف اجتماعی، فیزیکی، عاطفی و یا تحصیلی است. هر یک از کودکان منحصر به فرد هستند و توانمندیهای متفاوتی دارند. به جای آن، تلاش کنید که این تفاوتها را ارج نهاده و به باورها و علایق منحصر به فرد کودک خود توجه داشته باشید.
- حسادت میان همسالان
کودکان گاهی اوقات خود را با دوستان و همسالان مقایسه میکنند. آنها ممکن است کمبودهای خود را با دارایی سایر کودکان مقایسه نموده و یا احساس کنند دیگران به کودک دیگری بیش از آنها توجه میکنند، و اینگونه حسادت را تجربه کنند. تجربهی این موضوع برای کودکان خوشایند نبوده و حتی ممکن است برای توجیه حالات خود از دلایل غیرمنطقی نام برند. حتی در صورتی که این دلایل برای شما منطقی نباشند آنها را بشنوید و بپذیرید، به آنها این فضا را بدهید تا در مورد احساساتشان آزادانه صحبت کنند بدون اینکه مورد قضاوت و ارزیابی قرار بگیرند. نیازی نیست که با دلایل آنها موافق باشید، همین که احساسات آنها را بیطرفانه بشنوید، عزت نفس آنها افزایش یافته و احساس ارزشمندیشان تقویت خواهد شد.
- حسادت ناشی از مالکیت
بسیار طبیعی است که کودکان با دیدن مواردی مثل اسباببازیهای جدید یا لباسهای متفاوت کودکان دیگر به آنها حسادت نموده و تعجب کنند که چرا آنها چنین امکاناتی را در اختیار ندارند. به جای آنکه این احساس را در آنها سرکوب و توبیخ نمایید، از این فرآیند به عنوان فرصتی آموزشی برای خود و فرصت یادگیری برای کودکتان بهره ببرید. تایید و پذیرش احساسات کودک فضایی را برای او فراهم می آورد تا دربارهی سبک متفاوت زندگی سایر افراد گفت و گو نموده و در این باره اطلاعاتی را کسب نماید. در این حین ویژگیهای منحصر به فرد خانوادهی خود را برای او توصیف نموده و ارزشهای خانوادگیتان را شرح دهید.
- حسادت ناشی از دستاوردها
جنبهی دیگر حسادت ممکن است به دستاوردهای کودک برگردد. در ابتدا ضروری است که آگاه باشید که هر کودک ممکن است در زمانها و موقعیتهای متفاوتی به موفقیت برسد. سعی نکنید نقایص کودک خود را به او یادآوری کنید، به جای آن توانمندیها و نقاط قوت او را بعنوان استعدادهایی منحصر به فرد به او شناسانده و در جهت تحول او را تقویت نمایید. همچنین توجه داشته باشید که در حضور کودک خود چگونه دربارهی دیگران صحبت میکنید. به لحضاتی که خودتان حسادت را تجربه میکنید توجه داشته باشید، چراکه شما مهمترین و تاثیرگذارترین مدل برای کودک خود هستید.