ارتباط با کودکان تعاملی است که بین شما و فرزندتان شکل می گیرد. این ارتباط تنها محدود به جملاتی نیست که به کودک خود میگویید، بلکه تن صدای شما، طرز نگاه شما، نوع به آغوش کشیدن و بوسیدن او، همگی حاوی پیام منحصر به فردی برای کودک تان هستند. روش شما در برقراری ارتباط با کودکتان نه تنها چگونگی برقراری ارتباط با دیگران را به او میآموزد، بلکه تحول هیجانی آنها و روابطشان در آینده را نیز شکل خواهد داد. توجه به راه های ارتباطی میتواند سلامت روان کودک شما را تحت تاثیر قرار دهد.
انواع روش های ارتباطی با کودکان
ارتباط به دو دستهی عمده ارتباط کلامی و ارتباط غیرکلامی تبیین میگردد.
ارتباط کلامی به برقراری ارتباط از طریق کلمات اشاره دارد که شامل موارد زیر است:
- آهنگ و تن صدا
- کلمات مورد استفاده
- لهجه یا کاربرد زبان به روشی قابل درک برای کودک
ارتباط غیرکلامی به ارتباط عمدی و غیرعمدی به واسطهی زبان بدن اشاره دارد. این ارتباط شامل مواردی نظیر مثالهای زیر است:
- تظاهارات چهرهای
- تماس چشمی
- فضای شخصی
- ژستها
- لمس جسمانی نظیر در آغوش گرفتن
راهکارهای زیر جهت بهبود مهارتهای ارتباط کلامی و غیرکلامی والدین پیشنهاد میشود:
راهکارهایی برای بهبود مهارت های کلامی و غیرکلامی با کودکان
- گوش کردن فعال
گوش کردن فعال به کودکان احساس شنیده و درک شدن خواهند داد. شما میتوانید با همراه کردن لبخند تحسین و تکان سر با معنای تایید، نقش فعالی را در این ارتباط ایفا کرده و نشان دهید که برای سخنان او ارزش قائل هستید. هم قد کودک شدن (قرار گرفتن در ارتفاع یکسان با او)، موجب تقویت احساس امنیت و بهبود ارتباط میان شما خواهد شد.
با پرسیدن سوالاتی نظیر “چی شد؟” “چطور؟”، میزان اهمیت سخنان او را برای خودتان نشان دهید. این کار به کودکتان کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی خود را بهبود بخشیده، و روایتگری را تقویت نماید.
- گوش کردن انعکاسی
بهترین راه برای نشان دادن این که به کودکتان و آنچه میگوید اهمیت میدهید و برای شما جالب است، آن است که مانند یک آیینه عمل کنید. هرآنچه را که به شما میگویند با کلمات متفاوتی برای آنها تکرار کنید. به طور مثال، اگر کودکتان میگوید که “من دیگه با سارا بازی نمیکنم”، شما میتوانید اینگونه جمله او را تکرار کنید “دیگه با دوستت بازی نمیکنی؟”
این کار به کودکتان این امکان را میدهد تا بدون قضاوت شدن احساساتشان را ابراز کنند. متعجب خواهید شد وقتی ببینید با این کار چقدر به کودک خود و رشد هیجاناتش کمک کردهاید!
- شفاف صحبت کردن
از زبانی استفاده کنید که متناسب با سن و سطح درکی کودکتان باشد. شفاف و صریح باشید، و جملات را در لفافه بیان نکنید. استفاده از زبان قابل درک موجب تسهیل ارتباط و تعامل میان شما وکودکتان خواهد شد. جملات شما باید احترام و عشق را به کودکتان منتقل کنند.
- کودکتان را گول نزنید
پیشنهاد پاداشهایی نظیر شکلات برای رفتارهای ساده ممکن است موجب این شود که کودک احساس کند با این کار میتواند به شما امکان کنترل نسبی و کوتاه مدت را بدهد اما مرزی برای رفتارهایش وجود نخواهد داشت و همین امر موجب ایجاد تنش در روابط شما و فرزندتان خواهد شد. انتظارات و توقعات واقعبینانهای را درمورد آنچه از کودک خود انتظار دارید تعیین کنید، رفتارهای مطلوب و کارآمد او را تشویق نمایید، و پاداشی را متناسب (عادلانه) با عمل کودک به او ارائه کنید.
- احساسات را تفسیر کنید
آشنایی با انواع احساسات، شناسایی و بازشناسی آنان برای کمک به رشد هوش هیجانی کودکتان ضروری است. زمانی که کودکتان درمورد احساساتی که تجربه کرده است برای شما صحبت میکند، با همدلی و بدون قضاوت به حرفهایش گوش دهید. از منظر آنها به زندگی نگاه کنید و تا حد ممکن خودتان را به جای آنها بگذارید. اگر کودکتان در حال تجربهی احساس اندوه و یا شادی است به اوکمک کنید تا دربارهی احساساتش صحبت کند، آنها را نامگذاری و تا حد امکان توصیف نماید.
اگر کودک خجالتی دارید و یکی از موانع ارتباطی را این موضوع می دانید توصیه میکنیم نوشته زیر را در مجله منکا بخوانید:
- از عبارات “توجه” استفاده کنید
هنگامی که کودکتان را برای انجام کاری تشویق و ستایش میکنید، موجب ایجاد احساس مثبت در او شده و به او میآموزید که انتظار چه رفتاری را از او دارید. بهجای گفتن عبارات کلی نظیر “آفرین”، “کارت درسته” و … از عبارات اختصاصیتر همراه با جملات تاییدی اسفادهکنید. مثال “من دیدم که بعد از تموم شدن بازی، اسباببازیهات رو مرتب کردی، خیلی کار خوبی کردی، آفرین”.
- با هم تفریح کنید
هر میزان که کودکتان بزرگتر میشود، فرزندپروری به تکلیفی پیچیدهتر تبدیل میشود. به همین دلیل نیز وقتگذارانی و داشتن تفریحات و مکالمات مشترک هر روز بیش از پیش اهمیت مییابد. با گفتن نکات مثبت دربارهی آنچه کودکتان به آن اهمیت میهد و علاقهمند است، وارد رابطه با او شوید. به علایق و خواستههای او توجه کنید و با هم خوشگذرانی کرده و تفریح کنید. و این جمله را همواره به خاطر بسپارید: با کودکتان بخندید اما نه به کودکتان!
- روی رفتار تمرکز کنید
اگر درمورد چیزی از کودکتان ناراحت و یا عصبانی هستید، مراقب باشید که انتقادها و نظرات شما رفتار او و نه شخص خودش را نشانه گرفته باشد. به طور مثال، به جای آنکه بگویید، “وقتی که شلخه و بینظم هستی ناراحت میشوم”، میتوانید بگویید، “وقتی که لباسهایت را روی زمین رها میکنی ناراحت میشوم”.
- الگو باشید
توجه داشته باشید که چه الگویی برای کودکتان هستید. والدین راهنمای کودک در ورود به دنیای بیرون هستند. آنچه که کودکتان در اعمال شما میبیند بسیار مهمتر از آن چیزی است که از شما میشنود.
تنها زمانی به کودکتان قول دهید که اطمینان دارید میتوانید نسبت به آن پایبند باشید. این امر موجب ایجاد احساس اعتماد و تقویت و ماندگاری آن میان شما و فرزندتان خواهد شد.
چرا نمیتوانیم ارتباط بهتری با کودکمان داشته باشیم؟
- تفاوت های نسلی
والدین و فرزندان ممکن است به دلیل تفاوتهای نسلی، در باورها، ارزش ها و متعاقبا رفتار خود اختلاف نظر داشته و همین امر موجب ایجاد شکاف ارتباطی میان آن ها گردد.
- موانع زبانی
تفاوت در زبان بیانی و عدم تناسب زبان با سطح درک و سن کودک ممکن است موجب فاصله گرفتن و شکاف ارتباطی میان والد و کودک گردد.
- چرخه های قدرت
والدین ممکن است گاهی از قدرت و اقتدار خود به گونه ای غلط و به ویژه ناعادلانه استفاده کنند. همواره انتظارات و خواستههای روشنی از کودک خود داشته باشید. اشتباهات خود را بپذیرید، زمانی که حق با کودکتان است او را تایید کنید و الگوی درستی و عدالت باشید.
- محدودیت های زمانی
برقراری ارتباط موثر با کودک، نیازمند زمان و انرژی قابل ملاحظه ای است. در نتیجه محدودیت های زمانی به دلیل تحصیل یا شغل والدین و متعاقبا فقدان انرژی کافی، موجب محدودیت در برقراری ارتباط میگردد.
- رواج تکنولوژی
پرداختن و درگیری بیش از حد با تکنولوژی چه از سوی کودک و چه والدین، موجب ایجاد محدودیت در برقراری ارتباط میان والد و کودک گردد.
- موانع هیجانی
در صورتی که والدین یا کودک هیجانات شدیدی را نظیر ترس، فقدان، سوگ، اندوه و … را تجربه نمایند، برقراری ارتباط فرآیندی دشوارتر خواهد بود. تجربه ی احساسات شدید موجب کاهش توانایی درک متقابل، بیان احساسات و گوش کردن فعال خواهند شد.
مجموعه منکا
«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.
تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.