اختلال نافرمانی مقابله ای (ODD) یکی از انواع اختلالات روانی در کودکان است. این اختلال رفتاری عمدتا در طول دوران کودکی تشخیص داده می شود. کودکان مبتلا به ODD در مقایسه با سایر همسالان، والدین، معلمان و دیگر اطرافیان خود لجباز، سرکش و خصمانه تر هستند. آنها به خود و راحتی خودشان بسیار بیشتر از راحتی و آرامش دیگران اهمیت میدهند.
عوامل بروز اختلال نافرمانی مقابله ای (ODD) در کودکان
محققان همچنان از علت قطعی بروز اختلال نافرمانی مقابله ای بیخبر هستند. اما ۲ نظریه ی اصلی در مورد علت بروز این اختلال رفتاری وجود دارد:
-
نظریه رشد:
این نظریه نشان میدهد که مشکلات رفتاری (نمود علائم اختلال) از زمانی که کودکان نوپا هستند (بازه تولد تا ۶ سالگی کودک) آغاز میشود. کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD ممکن است در یادگیری استقلال فردی در کودکان و رها شدن از وابستگی نسبت به والدین یا سایر افراد کلیدی زندگیشان که از نظر عاطفی به آنها نزدیک هستند، دچار مشکل باشند. رفتار آنها ممکن است مصداق رشد طبیعی باشد که بسیار فراتر از سنین کودکی تداوم داشته است.
-
نظریه یادگیری:
این نظریه نشان می دهد که علائم منفی ODD در واقع نگرشهای آموخته شدهی کودک هستند. این نگرش ها منعکس کننده اثرات حاصل از روشهای تقویت منفی مورد استفادهی والدین و سایر افراد صاحب قدرت هستند. مطالعات نشان داده است که استفاده از تقویت منفی رفتارهای مرتبط با ODD کودک را افزایش میدهد. و دلیل این امر آن است که این رفتارها به کودک امکان دستیابی به آنچه که میخواهد را میدهد: توجه و واکنش والدین یا سایر اطرافیان
کدام کودکان بیشتر از سایرین در معرض خطر ODD هستند؟
بروز اختلال نافرمانی مقابله ای در پسران بیشتر از دختران است. کودکانی که مشکلات روانی زیر را دارند نیز بیشتر در معرض ابتلا به ODD هستند:
- اختلالات خلقی یا اضطرابی
- اختلالات رفتاری دیگر
- اختلال کمبود توجه/بیش فعالی در کودکان (ADHD)
علائم ODD در کودکان شامل چه مواردی است؟
بسیاری از علائمی که در کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD مشاهده میشود، در بسیاری از مواقع در سایر کودکانی که فاقد این اختلال هستند نیز رخ میدهد. این علائم به صورت شایعتر در کودکان حدوداً ۲ یا ۳ ساله و در سنین نوجوانی بروز مییابد. بسیاری از کودکان و نوجوانان تمایل بالایی به نافرمانی، مشاجره با والدین یا سرپیچی از قدرت دارند.
آنها ممکن است در اغلب موارد به ویژه زمانی که خسته، گرسنه یا ناراحت هستند، دست به انجام اینگونه رفتارها بزنند. اما آنچه اهمیت دارد این است که بدانیم این علائم در کودکان و نوجوانان مبتلا به ODD، این با فراوانی بسیار بالاتری رخ میدهد. توجه داشته باشید که این علائم همچنین با یادگیری و سازگاری در محیط مدرسه نیز تداخل دارند. و در برخی موارد روابط و تعاملات کودک با دیگران را نیز مختل میکنند.
علائم ODD ممکن است شامل برخی از موارد زیر باشد:
- بروز و نمود کجخلقیهای مکرر
- بروز و نمود درگیریها و مخالفتهای بسیار با بزرگترها
- امتناع از انجام درخواستهای بزرگسالان
- زیر سوال بردن دائمی قوانین و امتناع از پیروی از آنها به صورت مکرر
- انجام عمدی اموری که باعث آزار یا ناراحتی همسالان یا سایر بزرگسالان میشود
- سرزنش مداوم دیگران به خاطر رفتارها یا اشتباهات خود
- سرخوردگی و احساس سرزنش مداوم توسط اطرافیان
- اغلب دارای نگرش منفی و خشم هستند
- دارای لحن تند یا سرزنشگرانه و منفی هستند
- دائما به دنبال انتقام گرفتن یا کینه توزی هستند
این علائم ممکن است بسیار شبیه به علائم سایر مشکلات سلامت روان باشد. جهت ارائه تشخیص قطعی و اطمینان از تشخیص به روانپزشک یا روانشناس مراجعه نمایید.
تشخیص اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان
در صورتی که تعدادی از علائم ODD را در کودک یا نوجوان خود مشاهده کردید، جهت تشخیصگذاری فورا به متخصص مراجعه نمایید. به خاطر داشته باشید که درمان زودهنگام اغلب موجب پیشگیری از مشکلات بعدی خواهد شد.
روانشناس یا روانپزشک کودک و یا متخصص سلامت روان واجد شرایط قادر به تشخیص ODD است. فرد متخصص ابتدا با والدین و معلمان در مورد رفتار کودک صحبت میکند و پس از آن رفتارهای کودک را به صورت مستقیم مورد مشاهده قرار خواهد داد. در برخی موارد، کودک شما ممکن است به انواع آزمایشات و ارزیابیهای سلامت روان نیز نیاز داشته باشد.
درمان های موجود برای اختلال نافرمانی مقابله ای در کودکان
درمان زودهنگام اغلب موجب پیشگیری از مشکلات بعدی سلامت روان میگردد. انتخاب درمان به علائم، سن و سلامت کودک شما بستگی دارد. نوع درمان علاوه بر موراد ذکر شده به شدت اختلال و وخامت آن نیز وابسته است. کودکان مبتلا به ODD ممکن است نیازمند آزمون و امتحان کردن گستره ی متنوعی از انواع درمان ها و تعامل با درمانگران متفاوتی باشند. انواع درمان ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
درمان شناختی- رفتاری
براساس این نوع از درمان کودک چگونگی حل مطلوبتر مسائل و همچنین برقراری ارتباط کارآمد را میآموزد. او همچنین یاد میگیرد که چگونه تکانه های پرخاشگرانه و خشم خود را کنترل کند.
-
خانواده درمانی
این درمان به ایجاد تغییرات مستقیم در بستر خانواده کمک میکند. درمان خانوادهمحور مهارتهای ارتباطی و تعاملات خانوادگی را بهبود میبخشد. تربیت فرزند با اختلال نافرمانی مقابله ای میتواند برای والدین بسیار سخت و چالش برانگیز باشد. وجود این اختلال همچنین میتواند برای خواهر و برادرهای فرد مبتلا مشکلات بسیاری را ایجاد کند. به خاطر داشته باشید که والدین و خواهر و برادرهای کودک نیاز به حمایت و درک بسیار گستردهای دارند.
-
گروه درمانی
کاربرد گروه درمانی مهارت های اجتماعی و بین فردی کودک را به شکل مطلوب تری رشد میدهد.
- دارودرمانی. دارودرمانی عمدتا در موارد بحرانیتر و البته وجود اختلالات همآیندی نظیر ADHD مورد استفاده قرار میگیرد.
چگونه میتوانم به عنوان والد به پیشگیری از ODD در فرزندم کمک کنم؟
محققان دربارهی علت اصلی ابتلا به ODD اطمینان ندارند. اما رویکردهای خاصی وجود دارند که میتوانند به پیشگیری از این اختلال کمک کنند. برنامه های مداخلاتی زودهنگام که به کودکان مهارت های اجتماعی و نحوه مواجهه ی با خشم را می آموزد، کمک کننده و تسهیلگر خواهند بود. در مورد نوجوانان نیز، رفتاردرمانی (رواندرمانی)، یادگیری مهارت های اجتماعی و کمک گرفتن در انجام تکالیف مدرسه، همگی میتوانند به کاهش رفتارهای اشکال برانگیز کمک کنند. برنامه های مبتنی بر مدرسه نیز می توانند به توقف قلدری و بهبود روابط بین نوجوانان کمک کند.
برنامه های آموزشی مدیریت والدین نیز از جمله برنامه های بسیار مهم و کاربردی است. این برنامه ها چگونگی مدیریت رفتار فرزندان را به والدین خواهند آموخت. والدین براساس این برنامه ها روش های تقویت مثبت و همچنین نحوه تربیت فرزند خود را میآموزند.
امور و فعالیت هایی که شما بعنوان والد یک کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای میتوانید برای کمک انجام دهید:
- دائما به صورت منظم با روانشناس یا روانپزشک کودک خود ملاقات و مشورت داشته باشید.
- در صورت نیاز در جلسات خانواده درمانی شرکت کنید.
- با متخصصان مشورت داشته باشید. فرزند شما ممکن است از تیمی شامل مشاوران، درمانگران، مددکاران اجتماعی، روانشناسان و روانپزشکان مراقبت و مشاوره دریافت نماید. افراد حاظر در تیم مراقبت از کودک شما به نیازهای او و میزان جدی بودن و شدت و وخامت اختلال بستگی دارد.
- در مورد اختلال فرزندتان به دیگران اطلاع دهید و آنها را آگاه نمایید. با روانشناسان آموزشی و کادر و معلمین مدرسه فرزندتان برای ایجاد یک برنامه آموزشی-درمانی اثربخش همکاری کنید.
- برای پشتیبانی کمک بگیرید. برقراری ارتباط با سایر والدینی که دارای فرزند مبتلا به ODD هستند نیز میتواند بسیار کمک کننده و حمایتگرانه باشد. اگر احساس خستگی یا استرس دارید، در مورد این احساسات خود با فرد متخصص صحبت کنید. او میتواند شما را در مسیر بهبود وضعیت روانیتان یاری نماید.
چه زمانی باید با متخصص سلامت روان تماس بگیرم؟
در صورتی که فرزند شما:
- نسبت به خود یا دیگران احساس افسردگی شدید، ترس، اضطراب یا خشم میکند
- احساس خارج از کنترل میکند
- صداهایی را میشنود که دیگران نمیشنوند (توهم شنیداری)
- چیزهایی را میبیند که دیگران نمیبینند (توهم دیداری)
- ۳ روز متوالی نمیتواند بخوابد (بیخوابی) یا غذا بخورد (کاهش اشتهاء)
- رفتاری را در مقابل و ارتباط و تعامل با دوستان، خانواده یا معلمان نشان میدهد که موجب ابراز آنها شده و این نگرانی را به شما منتقل میکنند
گام های بعدی شما در طول این مسیر:
نکاتی که به شما کمک می کند از مشاوره های روانشناختی متخصصان فرزندتان بیشترین بهره را ببرید:
- از علت مراجعه به متخصص و مسیر پیش رو آگاهی هرچه بیشتری را کسب نمایید.
- قبل از مراجعه به متخصص، سؤالاتی را که میخواهید به آنها پاسخ دهید، یادداشت کنید.
- در ویزیت، نام تشخیص جدید و هر گونه دارو، درمان یا آزمایشات جدید را یادداشت کنید. همچنین هر دستورالعمل جدیدی که متخصص شما برای فرزندتان به شما ارائه میکند را یادداشت کنید.
- علت تجویز دارو یا روش درمانی جدید و کمکی که به درمان کودک شما میکند را بدانید. همچنین از عوارض داروها اطلاع حاصل کنید.
- از روشهای دیگر درمان کودک خود مطلع باشید. علت اینکه چرا یک آزمایش یا روش خاص توصیه میشود و نتایج حاصل از آنها را نیز بدانید.
- اطلاع حاصل نمایید که در صورتی که فرزندتان دارو را مصرف نکند یا آزمایش یا روش مورد نظر را به درستی انجام ندهد، چه انتظاری باید داشته باشید.
- در صورتی که برای فرزندتان نوبت بعدی تنظیم شده است، تاریخ، زمان و هدف آن ملاقات را یادداشت کنید.