کودک خجالتی، علل و و راه های درمان کودک کم رو

کودکان در سنین پایین از خود رفتارها و واکنش های زیادی بروز می دهند که در اکثر مواقع  این رفتارها برای شما تازگی و جذابیت دارد و همچنین برخی رفتارها نیز میتواند هشداری باشد تا شما را نگران سلامت روان کودکان کند.  در این بین، بعضی ویژگی های رفتاری مثل خجالت و کم رویی کودک ممکن است شما را برای اولین بار به فکر فرو نبرند اما تکرار آن ها شما را نگران کند. وقتی شما کودک خجالتی خود را می بینید، سوالاتی همچون “آیا کودک من خجالتی است؟” ، “چرا کودک من با بقیه گرم نمی گیرد؟” و ” چه کاری از دست من برای کمک به فرزندم برمی آید؟” برایتان پیش می آید. در این مقاله برای پیدا کردن پاسخ سوالات خود، ویژگی های کودک خجالتی و راهکارهای اصولی همراه ما باشید.

در ابتدا لازم است تشخیص دهید که آیا کودک شما خجالتی و کم رو است؟ یا صرفا در یک موقعیت خاص خجالت کشیده است؟ در ادامه تعدادی از ویژگی های یک کودک خجالتی و کم رو را برای برای شما آورده ایم:

  1. یک کودک خجالتی در برخورد با افراد غریبه یا موقعیت های جدید، بی قرار و مضطرب می شود و خود همیگی اش نیست.
  2. هنگام صحبت یا ملاقات فردی جدید، اگر کودک خجالتی احساس کند که در حال نمایش بازی کردن است پا پس می کشد و دچار “محدودیت عصبی” می شود.
  3. ترجیح کودک خجالتی این است که به جای مشارکت در کارها، از دور سایرین را مشاهده کند.

در صورتی که نشانه هایی از این قبیل در کودک خود به دفعات مشاهده کردید، کودک شما ممکن است خجالتی و کم رو باشد. کم رو بودن کودکان با ابعاد مثبت و منفی متفاوتی همراه است اما وزن ابعاد منفی این ویژگی رفتاری برای زندگی حال و آینده ی کودک خجالتی بیشتر خواهد بود.

چرا کودکان خجالت می کشند؟

در ابتدا و قبل از ارائه ی راه کارهایی برای کمک و همراهی با کودک خجالتی، باید ریشه یابی کرد که “علت بروز کم رویی و خجالت کشیدن کودک چیست؟”

چندین موردی که ممکنه است از علل کم رو بودن کودکان باشند عبارت اند از:

  • وراثت و ژنتیک
  • شخصیت کودک
  • رفتارهای آموخته شده از محیط زندگی و افراد پیرامون
  • روابط خانوادگی
  • کمبود روابط اجتماعی و تعامل با سایرین
  • سرزنش ها و سرکوب های شدید
  • ترس از شکست

توصیه هایی برای والدین در برخورد با کم رویی کودک

والدین از تاثیرگذارترین افراد زندگی کودکان هستند. کودکان پدر و مادر خود را می بینند، به آنها گوش می دهند و حرکاتشان را زیر نظر می گیرند تا فرایند یادگیری خود را به اوج برسانند.

با این اوصاف، وقتی فرزند شما چشمش به تک تک واکنش ها و حرکات شما نسبت به خودش است تا درست و غلط را از هم تشخیص دهد و ستون های شخصیت خود را پایه ریزی کند، در برابر کم رو و خجالتی بودن او چه واکنشی خواهید داشت؟

اگر با مشاهده ی رفتارهای کودک خجالتی خود نمی دانید که باید چگونه به او کمک کنید و واکنش دهید، منکا چند توصیه برای شما دارد:

  • به هیچ عنوان به کودک برچسب “خجالتی” نزنید و همینطور اجازه ندهید افرادی که در محیط پیرامون کودک هستند به اون برچسب “خجالتی” بزنند. کودکان (و همینطور بزرگسالان) زندگی خود را با برچسب هایی که آن ها زده می شود وفق می دهند.
  • هرگز کودک خجالتی و کم رو را سرزنش و یا مسخره نکنید. در اینجور مواقع حامی، پشتیبان، همراه و دلسوز فرزند خود باشید.
  • برای کودک خجالتی داستان هایی از زمانی بگویید که خود خجالتی و کم رو بودید اما توانستید بر این موضوع غلبه کنید. از آنجایی که خردسالان و کودکان والدین خود را به عنوان موجوداتی بی عیب و نقص می پرستند، تعریف کردن داستان خجالت و کم رویی های خودتان برای فرزندتان باعث می شود که احساس بهتری پیدا کنند و اضطراب آن ها کاهش یابد.
  • یک الگو از تعامل و ارتباط با مردم باشید. همونطور که پیش تر نیز اشاره کردیم، شما الگوی فرزندانتان هستید. آن ها از شما و دیگر افراد پیرامونشان مداوم یاد می گیرند. پس در روابط خود با دیگران با اعتماد به نفس و یک نمونه ی تمام عیار ظاهر شوید. ورژن با اعتماد به نفس شما منجر به افزایش اعتماد به نفس در کودکان خواهد شد.

 

به والدین توصیه میکنیم تا راه های ارتباطی موثر در برخورد با کودکان را شناسایی کنند برای مطالعه بیشتر در رابطه با این موضوع نوشته زیر را بخوانید:

چگونه با کودکان ارتباط موثری برقرار کنیم؟

راهکارهایی برای درمان خجالتی بودن کودک

بعد از برخورد اصولی در هنگام مشاهده ی کم رو بودن کودکان، باید استراتژی هایی برای بهبود این وضع در پیش بگیرید. آنچه که ویژگی بارز این استراتژی ها باید باشد، تخصصی و علمی بودن آن ها است.

استراتژی شما در کمک به فرزندتان بستگی به عوامل زیادی مثل شخصیت شما، شخصیت فرزندتان و شرایط محیط دارد ولی می تواند در هر حال موارد زیر را در بر بگیرند:

  • استراتژی های غلبه بر خجالت و کم رویی که در زندگی، خود تجربه کرده اید را با فرزندتان تمرین کنید.
  • کودک خجالتی را تشویق کنید که تعاملات بیشتری با محیط و افراد پیرامون اش داشته باشد. در فعالیت های اجتماعی مثل بازی ها مشارکت کنند و وقتی بر خجالت و کم رویی خود غلبه می کنند، آن ها را تشویق کنید.
  • درباره ی فواید خجالتی نبودن با فرزندتان صحبت کنید. مثال هایی از تجربه های خود برای او بزنید.
  • با کودک خجالتی هدف گذاری غلبه بر خجالت و کم رویی اش را تمرین کنید. به او یاد دهید که قدم های بسیار کوچک در جهت غلبه بر کم رویی خود بردارد، مثل سلام کردن به کودکی دیگر وقتی او را برای اولین بار می بیند، و پس از گذر موفقیت آمیز از هر مرحله با هم موفقیتش را جشن بگیرید و برای قدم بعدی تشویقش کنید.
  • اطمینان حاصل کنید که به کودک خود برای عالی شدن در کارهایی که بهتر از همه انجام می دهند، فضا میدهید.

مجموعه منکا

«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.

تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.

Comments (0)
Add Comment