تربیت کودکان دوقلو همانند سفری پر از شادی، خنده و خوشی است که البته با چالشهای مضاعفی نیز همراه خواهد بود. تصور کنید با صدای دوقلوهایی بیدار شوید که برای جلب توجه شما رقابت میکنند و با وجود شباهت ظاهری ممکن است از نظر شخصیت با هم متفاوت باشند. تجربه تربیت کودکان دوقلو به همان اندازه که شیرین است، چالش برانگیز خواهد بود. از لحظه تولد این کودکان شما خود را در یک ترن میبینید که باید برای حفظ تعادلتان تلاش کنید. در این راهنما به طور مفصل در مورد نحوه بزرگ کردن و تربیت دوقلوها توضیح میدهیم تا شما برای رشد و پرورش دوقلوهای خود با چالشهای کمتری مواجه شوید.
اصول تربیت کودکان دوقلو
تربیت کودکان دوقلو به روشهای متفکرانه نیاز دارد تا به ویژگیهای منحصر به فرد هر دو کودک توجه شود و در عین حال فردیت آنها نیز مورد پرورش صحیح قرار گیرد. در این قسمت چند مورد از اصول تربیت کودکان دوقلو را به طور خلاصه شرح میدهیم.
فردیت هر کودک را بپذیرید
در نظر داشته باشید که کودکان شما با وجود اینکه دوقلو هستند، تفاوتهایی خواهند داشت. به عبارت دیگر تشخیص دهید که این بچهها با وجود دوقلو بودن، شخصیت، ترجیحات و استعدادهای خاص خود را دارند.
بنابراین شما به عنوان والدین آنها باید به تفاوتهای حاضر احترام بذارید و هر کودک را براساس شرایط مورد نظر خود پرورش دهید.
روتین منظم ایجاد کنید
برای کمک به مدیریت موثر زمان، روتینهای روزانه سازمانیافته ایجاد کنید. این روش به معنای تعیین زمان مناسب و مشخص برای غذا خوردن، چرت زدن و بازی کردن است. با ایجاد این روتینها نیازهای هر دو کودک راحتتر و بهتر برآورده میشود.
کودکان را به همکاری با یکدیگر تشویق کنید
حس کار گروهی را در میان دوقلوهای خود تقویت کنید. فعالیتهایی که به همکاری نیاز دارند، به طور حتم پیوند میان دوقلوها را افزایش میدهد. با این کار کودکان شما ارزش همکاری و کارهای گروهی را نیز درک میکنند.
با کودکان خود ارتباط آزاد داشته باشید
با هر کودک خود یک خط ارتباطی آزاد برقرار کنید. برای مثال آنها را تشویق کنید تا احساسات، افکار و خواستههای خود را به راحتی بیان کنند. با این روش شما نیز راحتتر نیازهای فردی کودکان خود را درک خواهید کرد.
چالش های تربیت دوقلوها
بزرگ کردن و نحوه رفتار با کودکان دوقلو بسیار ارزشمند و هیجان انگیز است اما چالشهای مخصوص به خود را نیز همراه دارد. در بخشهای بعدی برخی از این چالشهای رایج که والدین دوقلوها با آن روبرو هستند را توضیح میدهیم.
عدم توانایی در مدیریت زمان
تقسیم توجه بین 2 فرزند هم سن تا حد زیادی برای والدین طاقتفرسا است. در واقع بزرگ و توجه کردن به 2 کودک در یک زمان شاید برای والدین امکانپذیر نباشد. بنابراین کمبود خواب و عدم توانایی آنها در مدیریت زمان یک مسئله رایج در میان والدین دوقلوها است.
به طور کلی داشتن و تربیت دوقلوها برای والدین سخت خواهد بود و بر سلامت روان کودک یا رفاه کلی او تاثیر میگذارد.
نیازهای مشابه اما متفاوت کودکان دوقلو
دوقلوها شاید نیازهای جسمی و عاطفی مشترکی داشته باشند اما ویژگیهای شخصیتی هر یک از آنها با دیگری تمایز دارد. ایجاد تعادل بین این نیازها باعث سردرگمی و ناامیدی والدین میشود؛ زیرا به عنوان پدر و مادر کودکان دوقلو باید در برآورده کردن نیاز هر 2 آنها تلاش کنند.
طاقت فرسا بودن توجه فردی
اطمینان از اینکه هر کودک توجه فردی مورد نیاز خود را دریافت میکند، امری حیاتی اما شگفتانگیز است. در بیشتر موارد والدین ناخواسته بیشتر روی یکی از دوقلوها تمرکز میکنند و همین مسئله باعث میشود تا نسبت به کودک دیگر کمی غفلت به خرج بدهند. بدین ترتیب ارائه توجه فردی به هر 2 کودک کمی سخت و طاقتفرسا است.
رقابت و مقایسه کودکان دوقلو
مقایسههای غیرعمدی بین دوقلوها فضایی رقابتی میان آنها ایجاد میکند. در نتیجه این مسئله به حسادت و نارضایتی کودکان منجر میشود. متاسفانه مقایسههای بیجا و ایجاد فضای رقابتی بین این کودکان بر روی رابطه آنها نیز تاثیر منفی میگذارد.
چگونه به هر کدام از دوقلوها شخصیت مستقل بدهیم؟
پرورش استقلال در کودکان دوقلو برای رشد آنها بسیار مهم است. به منظور این آموزش مهم راهکارهایی وجود دارد که آنها را به داشتن شخصیت مستقل تشویق میکند. به دلیل اینکه ضریب هوشی کودکان دوقلو بالا است، زودتر خواسته و منظور شما را درک خواهند کرد. بخشهای بعدی شامل این راهکارهای کاربردی هستند.
تشویق دوقلوها به انجام فعالیتهای فردی
کودکان دوقلو خود را تشویق کنید تا در فعالیتهای جداگانه مطابق با علایق شخصی خود شرکت کنند. فرقی ندارد این فعالیتهای فردی شامل ورزش باشد یا به کارهای هنری یا آموزشی و تحصیلی ارتباط داشته باشد.
به هر حال این فعالیتهای فرد به کودکان دوقلو کمک میکند تا استقلال پیدا کنند و هویت خود را بیش از پیش توسعه دهند.
تعیین زمان شخصی برای هر کودک
برای هر دوقلو زمان مشخصی را اختصاص دهید. برای مثال زمانی را برای کتاب خواندن یا پیادهروی کردن در نظر بگیرید. البته این زمان را باید به گونهای تنظیم کنید که امکان پیوند میان دوقلوها وجود داشته باشد اما استقلال آنها نیز حفظ شود.
ایجاد تجربههای منحصر به فرد
برای تربیت کودکان دوقلو و توسعه استقلال آنها، سعی کنید حضور این کودکان را در محیطها و گروههای مختلف افزایش دهید. به عنوان مثال، یکی از کودکان را در کلاسی ثبتنام کنید که قل دیگر در آن شرکت ندارد.
اگر هر یک از کودکان در فعالیتی حضور داشته باشد که دیگری در آن نیست، به طور حتم تجربیات آنها توسعه پیدا میکند و در نتیجه شخصیت مستقلی خواهند داشت.
جشن گرفتن بابت دستاوردهای کودکان
دستاوردهای فردی کودکان دوقلو را هر چقدر هم که کوچک و جزئی هستند، جشن بگیرید. با این کار حس عزت نفس و منحصر به فرد بودن در کودکان دوقلو تقویت میشود. در نتیجه به ایجاد شخصیت مستقل آنها کمک میکند.
راهکارهای مقابله با رقابت و حسادت بین دوقلوها
رقابت و حسادت در بین کودکان دوقلو امری طبیعی است اما والدین برای کاهش این احساسات میتوانند اقدامات موثری انجام دهند. در جدول زیر برخی از راهکارهای مقابله با رقابت و حسادت بین دوقلوها را ذکر میکنیم:
راهکار مقابله با رقابت و حسادت | توضیحات مربوطه |
---|---|
از مقایسه خودداری کنید | مراقب زبان خود باشید. به جای مقایسه مهارتهای دوقلوها، بر روی نقاط قوت و دستاوردهای فردی آنها تمرکز کنید. |
انجام بازیهای مشارکتی | هر دو کودک را در بازیهایی که به جای رقابت با کار تیمی انجام میشوند، شرکت دهید. این روش روحیه همکاری آنها را تقویت میکند. |
آموزش همدلی | کودکان دوقلو خود را به ابراز احساسات تشویق کنید تا دیدگاهها یکدیگر را بهتر بشناسند و درک کنند. این روند به ایجاد هوش هیجانی در آنها کمک میکند و حسادت را در کودکان دوقلو کاهش خواهد داد. |
تلاش کودکان را تحسین کنید | تلاشهای آنها را در فعالیتهای مختلف تشخیص دهید و تأکید کنید که تلاش سخت به اندازه موفقیت مهم است. |
مدیریت توجه بین کودکان دوقلو
متعادل کردن توجه بین دوقلوها برای سلامت عاطفی آنها امری ضروری است. در ادامه چند راهکار موثر را ارائه میدهیم:
- تعیین زمانهای انفرادی برنامهریزی شده
- تعیین برنامه هفتگی جداگانه برای هر یک از کودکان
- ارزش قائل شدن برای فعالیتهای فردی هر کودک
- مشارکت دادن کودکان در تصمیمگیریها
- انتخاب فعالیت و گردش مورد نظر هر یک از کودکان به طور جداگانه
- ایجاد حس مهم بودن در کودکان دوقلو
- حضور کودکان در جلسات خانوادگی
- اجازه دادن به کودک برای بیان نیازها و خواستهای خود
- شنیدن صحبتهای هر 2 کودک دوقلو
- چرخش مسئولیتها
- ارائه وظایف مختلف و کارهای خانه به کودکان دوقلو
- تقویت حس استقلال آنها
وابستگی بیش از حد دوقلو ها بهم و نقش والدین
در حالی که پیوند بین دوقلوها به طور معمول قوی است اما وابستگی بیش از حد آنها به یکدیگر مانع از رشد مناسبشان خواهد شد. شما به عنوان والدین کودکان دوقلو باید حس استقلال را در آنها تشویق کنید.
براساس مشاوره والدین فعالیتهایی را ترویج دهید که در آنها هر یک از کودکان بتواند به تنهایی رشد کند و این فعالیت به توسعه خودکفایی آنها کمک خواهد کرد.
دوستیهای فردی آنها را تقویت کنید. برای مثال آنها را به قرارهای بازی با دوستان مختلف تشویق کنید. این روند به کودکان دوقلو کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی را خارج از رابطه بین دوقلوها تقویت کرده و آن را به طور کامل بیاموزند.
با حمایت از رشد فردی آنها نیز میتوانید وابستگی این کودکان را به یکدیگر کم کنید. به آنها اجازه دهید علایق خود را به طور مستقل دنبال کنند و این ایده را در آنها تقویت کنید تا بتوانند به تنهایی موفق شوند. همچنین با الگوسازی روابط سالم وابستگی این کودکان به یکدیگر کم خواهد شد.
باید ها و نباید های رفتاری در تربیت دوقلوها
برای تربیت کودکان دوقلو شما به بایدها و نبایدهای زیادی نیاز دارید. در جدول زیر بیشتر در مورد این بایدهای و نبایدها توضیح میدهیم:
نبایدها | بایدها |
---|---|
آنها را مقایسه نکنید | جشن گرفتن به ازای دستاوردهای فردی |
حس حسادت را در آنها تقویت نکنید | ترویج همکاری |
فرض نکنید که نیازهای آنها یکسان است | تشویق آنها به انجام کارهای تیمی |
به نیازهای فردی کودکان بیتوجه نباشید | حفظ ارتباطات آزاد |
زمان فردی را نادیده نگیرید | ایجاد محیطی که دوقلوها بتوانند احساس خود را بیان کنند |
چه سوالاتی را نباید از دوقلو ها بپرسیم؟
برخی از سوالات ناخواسته باعث ایجاد ناراحتی یا حس رقابت بین دوقلوها میشود. بنابراین از پرسیدن این سوالات خودداری کنید. بعضی از این سوالات مخرب را در ادامه ذکر میکنیم:
- والدین کدام یک از آنها را بیشتر دوست دارند؟
- چه کسی در —— بهتر است؟
- آیا شما دوقلوهای همسان هستید یا ناهمسان؟
- آیا تا به حال آرزو داشتید که تک فرزند باشید؟
به طور کلی این سوالات رقابت را در میان کودکان دوقلو تقویت میکنند و منحصر به فرد بودن هر کودک نیز براساس این سوالات کاهش مییابد.
سخن پایانی
تربیت کودکان دوقلو پر از چالش است اما به هرحال پاداشهای متنوعی دارد. والدین با پذیرفتن فردیت فرزندان خود میتوانند توجه را به طور موثری در میان آنها مدیریت کنند. همچنین ایجاد یک محیط مشارکتی نیز از جمله کارهای تاثیرگذار در تربیت این کودکان است.
اگر به اطلاعات بیشتری در مورد تربیت کودکان دوقلو نیاز دارید، از تیم متخصص و مجرب منکا کمک و راهنمایی بگیرید. این تیم از مشاوران باسابقهای تشکیل شده که به روزترین روشهای تربیتی کودکان دوقلو را در اختیار شما قرار میدهد.
سوالات متداول
1. آیا باید روش تربیت دوقلوها فرق داشته باشد؟
بله، در حالی که دوقلوها پیوند مشترک دارند اما درک شخصیتها و نیازهای فردی آنها بسیار مهم است.
2. چه اقداماتی باید انجام دهیم تا دوقلوها هر کدام هویت و شخصیت مستقل خود را پیدا کنند؟
فعالیتهای فردی را در آنها تشویق کنید و به خاطر دستاوردهای شخصیشان به آن پاداش بدهید یا برایشان جشن برگزار کنید.
3. هنگام دعوای دوقلوها چه کار کنیم؟
با آرامش مداخله کنید و آنها را به ابراز احساسات واقعی خود تشویق خواهید کرد. در ضمن باید به آنها مهارتهای حق تعارض را نیز آموزش دهید.
4. آیا باید دوقلوها را در کلاسهای آموزشی جداگانه ثبتنام کرد یا بهتر است در یک کلاس باشند؟
پاسخ این پرسش به شخصیت دوقلوهای شما بستگی دارد. برخی از آنها با هم رشد میکنند در حالی که برخی دیگر از کلاسهای جداگانه برای توسعه استقلال سود میبرند.
5. آیا بهتر است دوقلوها همیشه با هم باشند یا زمانهایی جداگانه برای هر کدام در نظر بگیریم؟
تعیین زمانهای جداگانه برای آنها مفید است؛ زیرا وابستگی آنها را کاهش میدهد و فردیت آنها نیز توسعه مییابد.