ویژگی والدین کنترلگر، روش های کنترل و آسیب هایی که به فرزندانشان وارد می کنند
والدین کنترلگر تلاش میکنند تا تمام جنبه های زندگی کودک خود را هدایت کنند، از کودک انتظار فرمانبرداری بی چون و چرا دارند، و حریم خصوصی بسیار محدودی برای کودکان قائل هستند. این رفتارها به طور جدی تحول کودک و نگاه آنها را به رابطه، تصمیم گیری ها و تحلیل مشکلات تحت تاثیر قرار میدهند. آگاهی از ویژگی های والدین کنترلگر و شناسایی به هنگام ارتباطات آسیب زا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
مهمترین ویژگی های والدین کنترل گر
والدین کنترلگر محیط کودک را به گونه ای کنترل و دستکاری می کنند که منجر به حذف تمام چالش های پیشرو و مهم در جریان رشد و یادگیری مهارتهای گوناگون میگردد. نشانههای والدین کنترلگر، نظیر تنبیهات سخت و یا باقی گذاشتن حریم خصوصی اندک می باشد. لازم است بدانید در صورت تکرار این رفتارها در طول نسلهای متمادی، ممکن است آنها به عنوان رفتارهای طبیعی یک والد دلسوز، تلقی شوند.
گاهی اوقات این رفتارها به دلیل عشق و نگرانی ایجاد می شوند، چرا که والدین مدام در تلاش هستند تا کودک خود را از هرگونه رنج و غم احتمالی محافظت نمایند. اما بایستی توجه داشت که کنترلگری بیش از آنکه نقش محافظت کنندگی داشته باشد، تاثیرات منفی بسزایی بر کودک خواهد گذاشت.
در اینجا به چند مورد از نشانه های والدین کنترلگر اشاره خواهیم داشت:
دخالت در تمامی امور:
والدین کنترلگر در تمامی امور کودک از جمله تحصیلی، شغلی و زندگی شخصی و اجتماعی دخالت مستقیم و غیرمستقیم دارند.
کاربرد تکنیک های دستکاری:
والدین کنترلگر عموما برای کنترل فرزندان خود از دستکاری هیجانی استفاده میکنند. به طور مثال، این والدین دائما به فرزندان خود خاطر نشان میسازند که بخاطر تمام محبت ها و فداکاری هایی که برای کودک کردهاند، همواره مدیون آنها هستند، یا اینکه چقدر برای بزرگ کردن آنها زحمت کشیدهاند و همواره به آنها بدهکار خواهند بود.
عشق مشروط:
نشانه ی دیگر والدین کنترلگر داشتن عشق مشروط نسبت به کودک است. عشق این والدین هرگز نامشروط و بدون انتظار نخواهد بود. نمونه ای از این رفتار آن است که کودک تنها و تحت شرایطی که کار درستی انجام دهد یا نمرهی خوبی در مدرسه کسب نماید، او را تحسین و تشویق خواهند نمود.
درخواست فرمانبرداری بی قید و شرط:
در خانه ای که والدین کنترلگر هستند، قوانین سخت، اجباری و غیر منعطف وضع و اجرا خواهد شد. در چنین شرایط کودک احساس فشار بالایی را تجربه نموده و هرگز فرصت تجربهی فضای امن و آزاد فرزندپروری را نخواهد داشت.
تنبیهات سختی که با عمل کودک متناسب نیستند:
والدین کنترلگر معمولا گذشت و بخشش بسیار پایین و محدودی دارند. این والدین هر عمل اشتباهی را مورد تنبیه قرار داده و دائما به دنبال سرزنش، توهین، تحقیر و تصحیح فرزند خود هستند.
فقدان همدلی و احترام:
والدین کنترل گر در ایجاد فضای همدلانه و انعکاس احساس به کودکان خود دچار ضعف جدی هستند. آنها ممکن است بگویند، “اتفاق خاصی نیفتاده، تو خیلی شلوغش کردی”، یا “کار خاصی نکرد، باید بهتر از اینا عمل کنی”.
فقدان فضا برای رشد فردی:
در چنین خانواده ای کودکان امکان شکل دادن دیدگاه شخصی، باورها و ارزشها، احساس فردیت و منیت را نخواهند داشت. تمام آنچه فراهم میشود، امکان پیروی بی چون و چرا از افکار و خواسته های والد است.
فراهم کردن حریم خصوصی محدود:
والدین کنترل گر بر این باور است که کودک باید تمامی مسائل و فعالیتهای خود را با والد در میان بگذارد و هیچ جنبهای از زندگی او خصوصی نمی باشد. در نتیجه والدین کنترلگر دائما در حال تفتیش زندگی کودک خود و بازجویی درباره امور مختلف او است.
انتقادگری دائمی و پرسشگری درباره تک تک رفتارها و تصمیمات:
از نظر والدین کنترلگر تمام تصمیمات کودک اشتباه است، مگر آنکه آنها با آن تصمیم موافق باشند، حتی اگر این تصمیم تاثیری بر آنها نداشته و یا ارتباطی به آنها نداشته باشد.
استانداردهای غیر قابل دسترس یا کمال گرایانه:
بسیاری از والدین کنترلگر کودکان خود را به سمت تصمیمات کمال گرایانه، اهداف متعالی و بسیار بالاتر از سطم سنی و توانایی آنها سوق میدهند. و از این طریق کودک خود را به سمت کمالگرایی منفی و نامطلوب هدایت میکنند. شما والد آگاه می توانید با مراجعه به صفحه اینستاگرم موسسه استعدادیابی کودکان منکا محتواهای آگاه کننده و ارزشمند در خصوص رفتار مناسب یک والد اگاه در برابر فرزندان خود را مطالعه کنید . هم چنین شما می توانید با مراجعه به وب سایت منکا، اقدام به رزرو وقت مشاوره با مشاوران با تجربه منکا کنید.
انواع والدین کنترلگر
انواع مختلفی از کنترل گری والدین وجود دارد که تنظیم احساسات، هیجانات و سلامت روانشناختی کودک و نوجوان را در طول مدت تحت تاثیر خود قرار میدهد. در نتیجه، کاربرد تکنیکهای متناسب با سن جهت تشویق استقلال و خودکارآمدی، ایجاد مهارتهای حل مساله، و افزایش توانایی مدیریت استرس از موارد بسیار ضروری در مورد این کودکان به حساب می آید.
سه نوع کنترل گری از سوی والد وجود دارد:
کنترل رفتاری:
کنترل رفتاری به تلاش والدین در جهت تنظیم و نظارت بر رفتار کودک اشاره دارد. کنترل رفتاری نامناسب فرصتهای کودک را در جهت ایجاد استقلال، خودکارآمدی و رشد هیجانات و روابط و تعاملات اجتماعی محدود خواهد ساخت.
کنترل روانشناختی:
این سبک از کنترل شامل بکارگیری روشهای دستکاری جهت کنترل یا ایجاد فشار بر کودک در جهت مورد انتظار والد است، روشهایی نظیر ایجاد احساس گناه، شرم، رهاشدگی، طرد هیجانی، و احساسات خارج از دسترس شامل دستکاری روانشناختی هستند.
فرا والدگری:
در چنین سبک کنترلگری والد با سطوح بالایی از محبت، گرمی، حمایت و کنترل، فضای خانوادگی ایجا میکند که کودک احساس استقلال و فردیت بسیار محدودی را در آن تجربه خواهد نمود.
تاثیرات والدین کنترلگر
رفتارهای کنترل گرانه والدین موجب فقدان استقلال و خودکارآمدی در زندگی فرد خواهد گشت. کودک در چنین موقعیتی خود را به دام افتاده و تحت فشار احساس کرده و توانایی برای اخذ تصمیمات و انتخابهای فردی نخواهد داشت. او دائما در حال تقلا برای دستیابی به استانداردهای غیر واقعی والد، راضی نگه داشتن او، و امتناع از مواجهه با نیازهای واقعی خود است. متاسفانه، این رفتارها و اصول احتمالا تا دوران بزرگسالی نیز با کودک همراه خواهند بود.
اثرات احتمالی والدین کنترل گر بر کودکان شامل موارد زیر است:
- اضطراب دوران کودکی
- افسردگی دوران کودکی
- عدم امنیت هیجانی
- وابستگی به جای دلبستگی
- نافرمانی و سرکشی
- بزهکاری و خلافکاری
- رفتارهای پرخاشگرانه
- خودپنداره منفی
- عزت نفس پایین
- تنظیم هیجانی ضعیف
- توانایی محدود در بازشناسی هیجانات و احساسات
- مهارتهای مقابله ای ناکارآمد
چگونه والدین کنترلگری نباشیم؟
یادگیری چگونگی کنار آمدن با والدین کنترل گر و به حداقل رساندن اثرات منفی آنها، نیازمند زمان، صبر و ثبات بالایی است. ایجاد تغییرات سالم مولفه ی اصلی برای حفظ سلامت عاطفی همراه با تدوین انتظارات واقع بینانه و یادآوری اینکه چرا از این استراتژی های مقابله ای استفاده میکنید امری کاملا ضروری است.
در اینجا چند نکته برای مواجهه با والدین کنترلگر ارائه شده است:
تصدیق و پذیرش مشکل:
شناخت رفتارهای کنترلگرانهی والدین به موازات شناسایی دیدگاه و نقطه نظر آنها، به شما قدرت ایجاد تغییرات را خواهد داد. شما بایستی بپذیرید که نمی توانید خود را به عنوان والد به سرعت و سادگی تغییر دهید. با این حال، شما میتوانید واکنش ها، مرزبندی ها و روابط خود را با به مرور زمان تغییر داده و کنترل کنید.
ایجاد مرزبندی های مشخص و روشن:
تعیین حد و مرز با کودک و پیروی از این حدود و مرزبندی ها امری بسیار مفید است. انجام این کار فرصتی را برای شما فراهم می آورد تا با مشورت خود کودک این مرزها را تدوین نموده و قوانین ناظری را برای اجرای آنها در نظر بگیرید. بخش مهمی از تعیین این مرزبندیها این است که در صورت تخطی از آن، عواقبی را نیز برای آنها در نظر بگیرید.
ایجاد سیستم حمایتی کارآمد:
برقراری ارتباط با افرادی که مشکلات مشابهی را تجربه کردهاند، میتواند باعث آرامش و کاهش احساس تنهایی و انزوای شما شود. علاوه بر این، یک سیستم حمایتی سالم از افرادی که به آنها اعتماد دارید، شما را به ایجاد مرزبندیهای سالم هدایت خواهد کرد. شما میتوانید به یک گروه والدین حمایتی آنلاین بپیوندید و از این طریق این حمایت روانی و اجتماعی را برای خود فراهم نمایید.
فضایی برای رویارویی و تفسیر احساسات خود ایجاد کنید:
استراحت کردن یا ایجاد فضایی برای تسکین و تجربه آرامش یک مهارت مقابلهای سالم است. این فضا ممکن است شامل پیادهروی، محدود کردن ارتباطات و تعاملات یا تماسهای تلفنی غیر ضروری یا آسیب زا یا جابهجایی از محل کار یا زندگی خود باشد.
نبرد پیش رو را بپذیرید:
پا گذاشتن به این فرآیند میتواند بسیار طاقت فرسا باشد. شما به عنوان والد تصمیم گرفته اید تا این روند اشتباه خود را بازسازی و ترمیم نمایید، بنابراین بایستی دشواریهای پیش روی آن را نیز بپذیرید و قدمهای اول را آرام آرام بردارید.
از مهارت های ارتباطی سالم استفاده کنید:
استفاده از جملات «من» پاسخهای دفاعی ایجاد میکند و گوش کردن بیطرفانه را در کودک متوقف مینماید. به جای گفتن «تو این احساس را به من دادی»، سعی کنید بگویید «وقتی اینطوری احساس میکردم…»، همچنین، برای ارتباط با کودک خود برای خودتان حد و مرزهایی را تعیین کنید، فعالیت هایی مانند فریاد زدن، جیغ زدن، یا تکرار اشتباهات گذشته، تحقیر، انتقاد و سرزنش ممنوع است.
بهبود سلامت هیجانی:
بهبود عزت نفس شما میتواند به شما این اطمینان را بدهد که دست به انتخابها و رفتارهای سالمی زدهاید. این کار همچنین میتواند به کشف و تثبیت خود واقعی شما نیز کمک کند.
محدود کردن افشاگری ها:
شما هیچ تعهدی برای به اشتراک گذاشتن تمام جزئیات زندگی خود با کودک و متقبلا دریافت تمام اطلاعات از سوی آنها، ندارید. برای جلوگیری از پیشنهادات ناخواسته، سرزنشها یا بازخوردهای منفی، افشاگریها را کاهش دهید. این کار موجب ایجاد و حفظ حریم خصوصی دوطرفه خواهد شد.
نتیجه گیری:
آگاهی از رفتارهای والدین کنترل گر در قبال فرزندان اهمیت زیادی دارد. این آگاهی به والدین کمک میکند تا بهترین روشها را برای تربیت فرزندان خود انتخاب کنند و از ایجاد مشکلات روانی و اجتماعی برای فرزندان جلوگیری کنند. والدین کنترل گر ممکن است با رفتارهای خود، احساسات فرزندان را زیر فشار قرار دهند و باعث ایجاد اضطراب، افسردگی و کمبود اعتماد به نفس در آنها شوند.
آگاهی از رفتارهای والدین کنترل گر به والدین کمک میکند تا بهترین روشها برای ارتباط موثر با فرزندان خود را بیابند و به آنها احترام بگذارند. موسسه استعداد یابی منکا، با شعار طرحی هوشمندانه بر بوم نقاشی بکر کودکان، اقداام به برگزاری دوره های اموزشی در راشتای آگاهی رسانی هر چه بهتر و بیشتر برای والدین می کند. بر اطلاع از زمان و شرایط دوره ها صفحه اینستاگرم منکا را دنبال کنید.