اهمیت بازی برای کودکان
بازی یک راه طبیعی و لذتبخش برای فعال ماندن، لذت بردن و شاد بودن کودکان است. بازی آزادانه و مبتنی بر انتخاب آزاد به رشد سالم کودکان و نوجوانان کمک خواهد کرد. کودکان از بدو تولد تا دوران نوجوانی و پس از آن، برای داشتن سلامت جسمی و روانی مطلوب و یادگیری مهارتهای زندگی، نیازمند فرصتهای مختلف و متنوعی از بازیهای آزاد و بدون ساختار هستند.
بازی آزادانه و مبتنی بر انتخاب کودک
بازی آزادانه و انتخابی، زمانی فراهم میشود که کودک بر اساس غرایز، تخیل و علایق خود تصمیم گرفته و نوع و چگونگی بازی خود را کنترل میکند. این نوع از بازیها بدون هدایت بزرگسالان پیش میروند. هیچ مسیر و انتخاب درست یا غلطی برای بازی وجود ندارد. بازی انتخابی و آزاد، سلامت، رفاه و رشد کودکان را بهبود میبخشد. اهمیت بازی برای کودکان بسیار زیاد است ولی نباید به هیچ وجه همراه با زور کردن کودک به بازی کردن به جای انجام فعالیت های دیگر باشد.
اهمیت بازی برای کودکان
اهمیت بازی برای کودکان بر هیچ کس پوشیده نیست؛ برخی از مهمترین فواید بازی کردن کودکان عبارت است از:
- بازی مناسب، بهزیستی شناختی، جسمی، اجتماعی و عاطفی کودکان و نوجوانان را بهبود میبخشد.
- کودکان از طریق بازی با جهان اطراف، سایرین و همچنین خودشان آشنا میشوند.
- آنها همچنین مهارتهای مورد نیاز برای تحصیل، کار و روابط اجتماعی را را در جریان بازی یاد میگیرند، مهارت هایی مانند:
- اعتماد به نفس در کودکان
- عزت نفس
- انعطافپذیری
- اثر متقابل
- مهارتهای اجتماعی
- استقلال در کودکان
- کنجکاوی
- کنار آمدن با موقعیت های چالش برانگیز (مهارت های مقابله ای)
تحول سلامت جسمانی از طریق بازی
بازیهای فیزیکی مانند دویدن، پرش و دوچرخهسواری به رشد جسمانی کودکان کمک میکند، مزیت این بازیها شامل موارد زیر است:
- آمادگی جسمانی خوب
- چابکی
- استقامت
- هماهنگی
- تعادل
تحول مهارت های اجتماعی از طریق بازی
بازی میتواند به کودکان این امکان را بدهد تا مهارتهای اجتماعی و تعمال خود را با دیگران توسعه دهند. این امر با گوش دادن، توجه کردن و به اشتراک گذاشتن تجربیات بازی، این امر را تسهیل مینماید. بازی به کودکان امکان میدهد تا:
- احساسات خود و سایرین را کشف کنند
- انضباط و خودتنظیمی خود را توسعه دهند
- خود ابرازگری و خودکنترلگری را بیاموزند
والدین ترغیب کننده بازی
والدین میتوانند از طریق بازی به طور کامل با فرزندان خود ارتباط برقرار کرده و لذت ببرند. والد یا مراقب میتواند از فعالیتهای ضمن بازی در کودک خود حمایت کرده و در آن شرکت کند، اما آنچه اهمیت دارد این است که هرگز نباید بازی کودک را هدایت یا کنترل نمود. مورد دیگری که اهمیت بسزایی دارد این است که والدین و مراقبین بایستی زمان، آزادی و انتخاب برای بازی فراهم آورند. در صورتی که یک بزرگسال تمام تصمیمات را در مورد چگونگی، چیستی و زمان بازی کودک خود بگیرد، کودک از تجربیات بازی خود لذت نخواهد برد.
بازی و چالش های آن
یکی از مهمترین دلایل اهمیت بازی برای کودکان این است که کودکان غالبا در طول بازی به دنبال چالش و ماجراجویی هستند. کودکان خود را از طریق بازیهای پرمخاطره و چالش برانگیز، آزمون نموده و محدودیتهای خود را درمییابند. آنها یاد میگیرند که چگونه از طریق بازی با ریسکها و خطرات موجود کنار بیایند و میتوانند بعداً از همین مهارتها در زندگی خود استفاده کنند. والدین باید فرزندان خود را از بدو تولد در یادگیری چنین مهارتهایی ضمن بازی تشویق کنند. و تواما به آنها مهارتهای اساسی از جمله موارد زیر را بیاموزند:
- دوچرخه سواری
- شنا کردن
- ایمنی و مخاطرات جادهای
به کودکان توضیح دهید که یادگیری از اشتباهات گذشته، تلاش مجدد و باور به خود بسیار مهم است. به آنها کمک کنید تا محدودیتها و مرزهای خود را به شکل کارآمدتری درک کنند. و همزمان به آنها اجازه دهید در طول بازی سرگرمی و لذت را تجربه نمایند.
بازی و فناوری دیجیتال
والدین بایستی برای اطمینان از اینکه کودکان هر روز زمان مشخصی را برای بازیهای بدون ساختار و آزادانه در اختیار دارند، زمان مشاهده و تعامل با صفحه نمایش را محدود کنند. هر چه سن کودک پایینتر باشد، زمان کمتری را باید برای استفاده از دستگاه های دیجیتال در اختیار او قرار داد. زمان ها و محدوده های خاصی از خانه را مانند: موارد زیر، دور از فناوری نگاه دارید:
- وعده های غذایی
- زمان بازی در فضای باز
- قبل از خواب
- اتاق خواب ها
فواید بازی برای کودکان
-
تقویت قدرت مغز
بازی و تعامل با استفاده از اسباببازیها، از دوران نوزادی و اولیهی تولد تا ۳ سالگی، ضریب هوشی کودک را به میزان بسیاری تقویت خواهد نمود. شما میتوانید بعنوان والد تنها با ارائه اسباببازیها و امکان آزادی عمل و آزمون و خطا به کودک، قدرت مغز او را تقویت نمایید.
-
بهبود خلاقیت
زمانی که کودکان زمان کافی برای بازی در اختیار داشته باشند، در واقع فضای مناسبی برای تصور و خلق کردن در اختیار دارند. چه کودکان در حیاط خلوت خود توپهای گلی یا شنی درست کنند و چه با آزمایش چرخهای چرخ دستی، محدودیتهای تواناییهای فیزیکی خود را کشف کنند، فارغ از نوع فعالیت، خلاقیت خود را توسعه خواهند داد. اگر خلاقیت افرادی مانند توماس ادیسون، مارک تواین یا سایر افرادی که به شکل گیری جهان ما کمک کردند از دست میرفت، انسان کجای این مسیر قرار داشت؟ در این خصوص میتوانید راهکارهایی برای افزایش خلاقیت در کودکان بخوانید.
-
تحول زبان و گفتار
کودکان، به ویژه کودکان پیشدبستانی، با شرکت در بازی وانمودی و سایر اشکال بازی، میتوانند توانایی صحبت کردن و درک کلماتی که میشنوند را بهبود بخشند. حضور در کنار کودکان دیگر در حین بازی نیز میتواند به رشد و تحول واژگان و زبان آنها کمک کند – در واقع کودکان عاشق یادگیری کلمات و عبارات جدید از یکدیگر هستند.
-
تقویت شادی در کودکان
حتی اگر به باهوشتر شدن فرزاندان خود اهمیتی نمیدهید، شادی او همچنان برای شما ارزشمند است. زمان بازی برای تمام کودکان، زمان شادی و لذت است. آنها از اینکه به دنبال انتخاب نوع بازی مورد علاقهشان باشند، اسباببازیهای جدید را ببینند و دستکاری کنند، یا دوستی داشته باشند که با او مشغول بازی و تفریح شوند، لذت واقعی خواهند برد. هرگز نباید شادی را دست کم گرفت. شادی یکی از بزرگترین دستاوردهای یک کودکی متعادل و سالم است. و در صورتی که کودکان در طول بازی شادی و خوشبختی را نیابند، ممکن است تمام آینده خود را صرف جستو جوی آن نمایند.
-
مقابله با استرس و تنش
بچه ها با بزرگتر شدن و ورود به مراحل بعدی رشد، با امور بسیاری مواجه خواهند شد. اموری نظیر فشار همسالان، شکست در رابطه عاشقانه، مسائل دوستی و استرس بر سر نمرات از جمله این اتفاقات خواهند بود. بازی به کودکان چگونگی مواجهه با استرس و کنار آمدن با آن را در زندگی آتی خواهد داد. این درس و مهارتی است که در طول زندگی به آنها چگونگی یافتن راههای سالم و سازنده را برای مقابله با استرس آموزش خواهد داد.
-
سلامت جسمانی
بازی به کودک شما امکان فعالیت بدنی بیشتری نسبت به آنچه در حالت عادی انتظار میدهد را، خواهد داد. تمام حرکاتی که کودک در حین بازی تجربه خواهد کرد، او را قویتر کرده و برای او استقامت بالاتر و مهارتهای حرکتی گستردهتری را فراهم میآورد. انجام فعالیت بدنی بیشتر به خواب بهتر کودک شما نیز کمک خواهد کرد.
-
بهبود مهارت های اجتماعی
بازی تعاملاتی با سایر کودکان و همسالان میتواند به بهبود مهارتهای اجتماعی کودک کمک کند. بازی به کودکان فضایی سرگرم کننده و بدون قضاوت ارائه میدهد که در آن میتوانند تبادلات و تعاملات مورد نیاز در طول برقراری ارتباط را بیاموزند. بهتر است بدانید تنها، بودن در کنار کودکان دیگر، حتی اگر کودک مستقیماً با آنها تعامل نداشته باشد، میتواند برای آنها بسیار مفید باشد.
-
تقویت اعتمادبنفس
رویارویی با چالشها و مشکلات موجود ممکن است سبب کاهش اعتماد به نفس کودک گردد. بازی متناسب با سن و توانایی های کودک میتواند در عین آنکه مفرح و لذت بخش است، با فراهم آوردن دستاوردهای ساده، موجب تقویت اعتماد بنفس کودک شما گردد. چالشهای فیزیکی علاوه بر اینکه میتوانند اعتماد به نفس کودک را تقویت نمایند، همچنین میتوانند موجب توسعه تخیلات یا یادگیری مهارت های حل تعارض در آنها نیز گردند.
-
ابراز هیجانی
چه زمانی که کودکان خوشحال باشند، و چه زمانی که غمگین یا وحشتزده باشند، بازی به آنها کمک میکند تا این احساسات را از خود بروز دهند. آنها میتوانند خشم خود را در یک محیط خیالی و غیرواقعی تخلیه نموده و احساسات بهتری را تجربه نمایند. زمان بازی می تواند به کودکان در هر بازی سنی کنار آمدن با احساسات و هیجانات را بیاموزد.
-
یافتن و کشف علایق
بخشی از لذت بازی برای بچه ها فراهم آوردن فرصتهای مناسبی جهت کشف و یافتن علایق خود است. آنها میتوانند تجربیات مختلفی را در طول بازی آزمون و خطا نمایند، میتوانند تبدیل به ستاره موسیقی شوند، فضانورد باشند و فضا را کشف کنند، و یا تبدیل به آشپزی ماهر شده و آشپزی کنند. زمان بازی میتواند به آنها مکان و فرصتی امن برای کشف تمام علایقشان بدهد. این فضا و زمان را دست کم نگیرید، بسیاری از کودکان علایق و توانمندیهای خود را طول بازی کشف نموده و در آینده به آنها دست یافتهاند.