آموزش مهارت به کودکان، پلی برای موفقیت

0 438

کودکان به همان اندازه که می توانند با شیرین زبانی و ظاهر خاص و منحصر به فردشان توجه اطرافیان را در سنین کودکی به خود جلب کنند، به همان اندازه نیز می توانند با  نمایش مهارت های خود در زمینه های مختلف، در سنین بزرگسالی به موفقیت رسیده و بدرخشند. اما کسب این مهارت ها مستلزم فراگیری آنها از سنین پایین و البته راهنمایی و هدایت والدین به قرار دادن آنها، در مسیر یادگیری می باشد. برای آشنایی بیشتر والدین با چیستی و چرایی و البته اهمیت مهارت آموزی به کودکان در این مقاله همراه منکا باشید.

بیایید برای درک بهتر، اهمیت مهارت آموزی به کودکان، از تعریف مهارت شروع کنیم.بنا به تعریف متخصصان این حوزه، مهارت به مجموعه‌ای از توانایی‌ها و دانش‌ فرد در یک زمینه خاص اطلاق می‌شود. این توانایی‌ و دانش‌ می‌تواند به صورت علمی، عملی، فنی و یا هنری باشد. به بیانی بهتر، مهارت‌ها به فرد اجازه می‌دهند که وظایف و کارهای خود را با دقت و کیفیت بالا انجام دهند و نتیجه‌ای مطلوب بگیرد. مهارت‌ها به طور معمول توسط تجربه، تمرین و آموزش به دست می‌آیند.

آموزش مهارت‌های مختلف به کودکان  یا همان مهارت آموزی به کودکان، در دوران طلایی “کودکی” بسیار مهم است زیرا این مهارت‌ها نقش مهمی در شکل گیری و توسعه شخصیت و هم چنین زندگی اجتماعی آن‌ها دارد.آموزش مهارت‌های ارتباطی، مهارت‌های حل مسئله، مهارت‌های اجتماعی و روابط عمومی، مهارت‌های رهبری و سایر مهارت‌های اساسی به کودکان در دوران کودکی، باعث افزایش خودباوری، اعتماد به نفس، رضایت از زندگی و پیشرفت در زمینه‌های مختلف در آینده می‌شود که همین موضوع نشان دهنده نقش مهم مهارت آموزی به کودکان و تاثیر بسزای آن در آینده کودکان دارد.

علاوه بر موارد گفته شده، آموزش مهارت‌ها به کودکان، به آنها کمک می‌کند که بتوانند با مسائل و چالش‌هایی که در زندگی مواجه می‌شوند، بهتر و موثرتر برخورد کنند و به راحتی با موقعیت‌های مختلف سازگار شوند و از پس مسائل و چالش های زندگی به خوبی برآیند. در کل، آموزش مهارت‌ها به کودکان یا مهارت آموزی به کودکان باعث شکل گیری هر چه بهتر شخصیت آنها شده و به آن‌ها کمک می‌کند که در زندگی خود موفقیت های بیشتری را در زمینه های مختلف از جمله موفقیت در زمینه حرفه و یا شغل خود داشته باشند. فکر می کنیم شما هم با منکا هم عقیده باشید که چقدر مهارت آموزی به کودکان به خصوص در سنین کودکی می تواند اهمیت داشته باشد و از جمله اقدامات تاثیرگذار و تعیین کننده والدین باشد.

سن طلایی برای شروع مهارت آموزی به کودکان، چه سنی است؟

 از جملاتی که بسیاری از ما، آن را بارها شنیده ایم و به نوعی تبدیل به کلیشه شده است، این جمله است که “ما باید سعی کنیم تا فرد مفیدی برای جامعه و یا کشور خودمان باشیم.”

اما این مفید بودن را شاید بتوان در کسب مهارت های مختلف و پرورش آن خلاصه کرد. از جمله موارد بسیار مهم که در بحث مهارت آموزی به کودکان و یا برای عموم، می توان بیان کرد، این است که مهارت آموزی بهتر است در سنین مشخصی صورت بگیرد تا بازدهی بسیار بالاتر و بهتری داشته باشد که متخصصان در این حوزه تاکید بر مهارت آموزی به کودکان از سنین پایین و کودکی را دارند.

طبق توصیه های متخصصان، مهارت آموزی به کودکان و یا آموزش مهارت به کودکان بستگی به نوع مهارت و رشد کودک دارد. یعنی بهتر است برخی از مهارت‌های اساسی مثل خواندن، نوشتن، حساب کردن و مفاهیم پایه در علوم و فناوری در سنین پایه مدارس (حدود ۶ تا ۷ سال) آموزش داده شوند و  مهارت‌های اجتماعی و عاطفی مثل همکاری، صبر، تحمل ناامیدی و حل مسئله نیز در زمان هایی که کودکان در محیط های اجتماعی فعالیت می‌کنند، آموزش داده ‌شوند. البته، هر کودکی می‌تواند در سنین مختلف به مهارت‌های خاصی علاقه مند شود. در این صورت، آموزش مهارت به کودکان بهتر است، در زمانی که کودک آن را می‌خواهد و از خود تمایل نشان می دهد، شروع شود.

چگونه مهارت های نرم را به فرزندتان آموزش دهید؟

چگونه مهارت های نرم را به فرزندتان آموزش دهید؟

مهارت ها طبق تعریفی که در بالا  ارائه شد، به طور کلی به دو دسته مهارت‌های عمومی و مهارت‌های تخصصی تقسیم می‌شوند.

مهارت‌های عمومی که در این قسمت از مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد، شامل مهارت‌های نرم (soft skills) و مهارت‌های سخت (hard skills) است.

* مهارت‌های نرم شامل مهارت‌های ارتباطی، رهبری، همکاری، حل مسئله، تفکر انتقادی، خلاقیت، کار تیمی و… می‌باشد. این مهارت‌ها برای انجام کارهای روزمره و ارتباط با دیگران بسیار مهم هستند و البته مهارتی بسیار مهم برای موفقیت در شغل نیز محسوب می شود.

* مهارت‌های سخت، شامل مهارت‌های تخصصی و فنی است که برای انجام کارهای خاص و محدود به یک حوزه به کار می‌ آید. این مهارت‌ها قابل یادگیری هستند و با تمرین قابل بهبود می باشند.

البته در این قسمت این نکته را باید در نظر داشته باشیم که، تعریف مهارت‌ها بسیار پویا هستند و به موقعیت و جامعه مربوط می‌شود.

اما در این قسمت سوالی که ممکن است برای بسیاری از شما والدین پیش بیاید آن است که با توجه به اهمیت مهارت های نرم، چگونه می توان این مهارت را به کودکان آموزش داد و قدمی بسیار مهم در مهارت آموزی به کودکان برداشت

روش های آموزش مهارت به کودکان
  • نمونه‌گیری از رفتارهای مناسب و صحیح یکی از بهترین راه‌هاست. به عنوان مثال، با نشان دادن احترام به دیگران، کودکان شما هم این رفتار را تقلید خواهند کرد.
  • از جمله راه های مهارت آموزی به کودکان و از جمله مهارت های نرم، تشویق به همکاری است. کودکان با شرکت در فعالیت‌های گروهی می‌توانند مهارت های نرم خود را بهبود بخشند. به عنوان مثال، فعالیت‌های گروهی مانند بازی‌های تیمی یا پروژه‌های مشترک، کودکان را در یادگیری مهارت‌های همکاری و ارتباط برقرار کردن با دیگران، تقویت می‌کند.
  • یادگیری از اشتباهات یکی دیگر از راه های آموزش مهارت به کودکان و از جمله آن مهارت های نرم می باشد. در پایان، به کودک خود بیاموزید که اشتباهات جزئی از فرایند یادگیری هستند و در این فرایند مهم است که از آن‌ها یاد بگیرند. به جای تنبیه کردن کودکان خود، سعی کنید با آن‌ها صحبت کنید و از طریق بحث و تبادل نظر، به آن‌ها کمک کنید تا اشتباهات خود را درک کنند و بهبود بخشند.
  • از کودک خود بخواهید در فعالیت های روزمره شرکت کند و به نوعی او را وارد فعالیت های روزمره زندگی کنید. با این کار که یکی از روش های بسیار مهم در مهارت آموزی به کودکان است، شما با درگیر کردن کودک در این مشکلات، مهارت‌های حل مسئله را در او تقویت می‌کنید.

آموزش مهارت سخت به کودکان

آموزش مهارت سخت به کودکان

با توجه به تعریف ارائه شده در خصوص مهارت های سخت، دانستیم آموزش مهارت های سخت به کودکان می‌تواند باعث تقویت ذهنی و توسعه دانش آن‌ها در زمینه‌های مختلف شود و به همین دلیل یکی از قدم های مهم در مهارت آموزی به کودکان است.  برای آموزش مهارت های سخت به کودکان، می‌توانید از راه های زیر اقدام کنید:

  • شرکت در کارگاه‌های آموزشی: شما می توانید با به همراه بردن فرزند خود به کارگاه‌های آموزشی در مورد مهارت‌های مختلف، مانند برنامه‌نویسی، نقاشی، موسیقی و …، آنها را با این مهارت‌ها آشنا کنید.
  • استفاده از برنامه‌های آموزشی آنلاین: با استفاده از برنامه‌های آموزشی آنلاین می‌توانید به کودکان خود آموزش هایی در زمینه های مختلفی را در زمینه های مختلفی، به صورت تعاملی و جذاب آموزش دهید.
  • استفاده از بازی‌های آموزشی: شما والدین می توانید، با استفاده از بازی‌های آموزشی کودکان را به یادگیری مهارت‌های مختلف، مانند حل مسائل ریاضی، زبان انگلیسی و … ترغیب کنید.
  • شرکت در مسابقات و رقابت‌های آموزشی: با شرکت در مسابقات و رقابت‌های آموزشی می‌توانید کودکان را برای به دست‌آوردن مهارت‌های جدید تشویق و علاقمند کرده و توانایی آن‌ها را در این زمینه‌ها افزایش دهید.
  • استفاده از کتاب‌های آموزشی: با استفاده از کتاب‌های آموزشی می‌توانید به کودکان خود به صورت تئوری مفاهیم مختلف را آموزش دهید و سپس با تمرین عملی، این آموزش را برای آنها دلچسب تر کنید.

شما می توانید سوالات، نظرات و تجربیان خود را در رابطه با آموزش و توسعه مهارت های نرم و سخت فرزند خود، در بخش نظرات، برای منکا ثبت نمایید.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.