تربیت جنسی کودکان و مراحل آموزش جنسی به کودکان

0 370

درک رشد جنسی سالم طی دوران کودکی نقش بسیار کلیدی در پیشگیری از آزار جنسی کودکان دارد. بسیاری از بزرگسالان (والدین) هرگز درباره­ی انتظاراتی که بایستی درباره رشد جنسی سالم کودکان خود داشته باشند، آموزش نمی­بینند. و همین امر می­تواند تشخیص تفاوت میان رفتارهای سالم و ناسالم را بسیار دشوار سازد.

هنگامی که والدین و افراد بزرگسال تفاوت بین رفتارهای سالم و ناسالم را تشخیص و تمییز دهند، بهتر می­توانند از نگرش ­های سالم حمایت کرده و به جای تفسیر رفتارها و اعمال کودک از زاویه دید بزرگسال از جنسیت و تمایلات جنسی، رفتارها و واکنش­های آنها را متناسب با سن تفسیر نموده و آموزش به هنگام ارائه نمایند. بزرگسالان تنها هنگامی بزرگسالان می­توانند رشد سالم جنسی را ارتقا دهند که درک درستی از رفتارهای مختلف کودک از نظر رشدی  و همچنین براساس مراحل مختلف کودکی داشته باشند. آنها همچنین با ایجاد آگاهی­های کافی امکان مداخله و یا آموزش بهنگام را نیز خواهند داشت. تحول جنسی، دارای جنبه­ های عاطفی، اجتماعی، فرهنگی و فیزیکی بوده و بسیار زودتر از دوران بلوغ آغاز می­شود.

چگونه به کودکان در مورد مسائل جنسی صحبت کنیم؟

اهمیت آموزش جنسی به کودکان

تمایلات جنسی بسیار فراتر از رابطه جنسی محض است. تحول جنسی شامل تحول ارزش­ها، نگرش­ها، احساسات، تعاملات و رفتارها است. تحول جنسی بخشی از تحول رابطه جنسی عاطفی، اجتماعی، فرهنگی، و فیزیکی است. و بسیار زودتر از دوران بلوغ آغاز می­گردد. درست است که دیدگاه جنسی و تحول جنسی نوزادان و کودکان با بزرگسالان کاملا متفاوت است، اما آنها پیام ­های مرتبط با تمایلات جنسی را از بزرگسالان آموخته و تفسیر می­کنند،  و همین امر اقدامات و نگرش­های آنها را در آینده شکل خواهد داد.

به عنوان مثال، هنگامی که یک کودک سه ساله لباس­ های خود را در مقابل دیگران درمی­آورد، یکی از والدین ممکن است به او بگوید که «برهنه بودن در طول زمان استحمام اشکالی ندارد، اما شما نباید وقتی در اتاق تنها نیستید لباس ­های­تان را دربیاورید.» و کودک متعاقبا یاد می­گیرد که زمان­هایی وجود دارد که برهنه بودن اشکالی ندارد و زمان­ هایی نیز وجود دارد که شما نباید لباس خود را دربیاورید.

کودکان دائماً در حال یادگیری امور اجتماعی هستند، آنها هنجارها و آنچه در تعاملات و روابط مورد انتظار یا مناسب و البته نامناسب است را می­آموزند

نقش والدین در تربیت جنسی کودکان

بهترین زمان تربیت جنسی کودکان

اغلب بزرگسالان در پی آن هستند که بدانند کدام رفتارهای جنسی مناسب بوده و نشان دهنده­ی تحول سالم جنسی کودک در طول دوران کودکی است. اطلاعات زیر به تفسیر رفتارهای رایج کودک پرداخته و تفسیر آنها نشان دهنده تحول جنسی سالم در طول دوران کودکی و همچنین دانش و مهارت­های مناسب کودکان در طول هر مرحله است:

تحول جنسی سالم
مراحل تحول رفتارهای رایج تشویق تحول سالم
دوران نوزادی

 

(۰ تا ۲ سال)

·      کنجکاوی در مورد بدن خود،
از جمله اندام­ها تناسلی·       دست زدن به اندام­های تناسلی، رفتارهایی نظیر خودتحریکی، در ملاء عام و به صورت خصوصی·      هیچ مانعی در مورد برهنگی وجود ندارد
·      نام صحیح اعضای بدن از جمله اندام­های جنسی را به کودک آموزش دهید

·      در مورد اندام­های جنسی اطلاعات اولیه ارائه دهید

·      تفاوت میان آناتومی مرد و زن را به کودک توضیح دهید

·       به کودکان کمک کنید تا نحوه تعامل مناسب و مطلوب با همسالان را بیاموزند

·      به سوالات آنها در مورد بدن و کارکرد آن پاسخ های بسیار ساده­ای را ارائه دهید

کودکی اولیه

(۲ تا ۵ سال)

·      تجربه گاه به گاه خودتحریکی. این عمل  معمولا به عنوان یک رفتار تسکین­دهنده رخ می­دهد، و ممکن است به صورت عمومی یا خصوصی رخ دهد.

·      کاوش و کنجکاوی با بچه­های هم سن و سال، این امر می­تواند شامل انواع بازی­ها باشد

·      در طول این دوره کودک ممکن است سوالاتی در مورد تمایلات جنسی از والدین بپرسد، سوالاتی نظیر من چگونه به دنیا آمدم از جمله سوالات بسیار رایج این بازه سنی است.

·      کودک ممکن است در این بازی سنی در مورد بدن بزرگسالان کنجکاوی نشان دهد (مثلاً تمایل زیادی به حمام رفتن با والدین داشته باشد، یا گاها به سینه­ی زنان دست بزند.)

·      عدم ادامه بازداری حول برهنگی ممکن است موجب تقویت میل جنسی نابهنگام در کودکان گردد

·      کودک ممکن است در این دوره از اصطلاحات عامیانه برای توصیف اعضای بدن و عملکرد آنها استفاده کند

·      در مورد چگونگی تولید مثل اطلاعات اولیه­ای را به کودک ارائه دهید (به عنوان مثال، نوزادان در رحم زن رشد می­کنند.)

·      درک کودک را از حریم خصوصی و زمانی که همه حضور دارند تشویق کنید

·      تفاوت میان لمس خواسته و ناخواسته را توضیح دهید (به عنوان مثال، آغوش مناسب و خودخواسته و بغل کردنی که نامناسب بوده و موجب ناراحتی می­گردد را تمییز دهید.)

·      مرزها را به کودکان بیاموزید.
اجازه دهید کودکان بدانند که بدن آنها متعلق به خودشان است و می­توانند به لمس ناخواسته نه بگویند

اواسط کودکی

(۵ تا ۸ سال)

·      استفاده مداوم از کلمات عامیانه،
“طنز” یا جوک­ها برای توصیف اعضای بدن و عملکرد آنها·      درک عمیق­تر از جنسیت و نقش­ها که ممکن است موجب شود تا کودکان “جنسیتی” تر عمل کنند·      بروز رفتارهای مورد انتظار و هنجارهای مرتبط با جنسیت که از پیش آموخته شده (به عنوان مثال، دختران تمایل بالاتری به پوشیدن لباس دخترانه دارند.)

·      بازی جنسی یا فعالیت­هایی که تمایلات جنسی و بدنی را کاوش می­کنند، با دوستان هم­جنس و جنس مخالف

·      خودارضایی. برخی از کودکان ممکن است
برای این منظور اندام تناسلی خود را لمس کنند و درنتیجه تجربه لذت این کار را به صورت خصوصی تکرار کنند

·      ارائه درک کاملی از جنسیت و چگونگی تجربه هویت جنسی به کودکانی که به عنوان ترنس یا تمایلات جنسی متفاوت شناسایی می­کنید، این کودکان نیاز به حمایت بیشتر از سوی بزرگسالان دارند.

·      مبانی تولید مثل در انسان را توضیح دهید، اموری از جمله نقش
آمیزش واژینال و …

·      در مورد تغییرات فیزیکی که در دوران بلوغ رخ خواهد داد صحبت کنید.

·      توضیح دهید که جهت­گیری­های جنسی متفاوتی مانند دگرجنس­گرا، همجنس­گرا و غیره وجود دارد.

·      به کودکان بیاموزید که خودارضایی امری است که در خلوت و زمان شخصی اتفاق می­افتد و به آنها در مورد امور شخصی آموزش دهید (به عنوان مثال به آنها بیاموزید که،
“بدن شما متعلق به شماست”) و
درباره مسئولیت­ها  به آنها آگاهی دهید (به عنوان مثال، درباره­ی رفتار برابر با پسران و دختران)

اواخر دوران کودکی

(۹-۱۲ سال)

·      نیاز به حریم خصوصی و استقلال با شروع بلوغ افزایش می­یابد.

·      علاقه به روابط با افراد غیرهم­جنس در طول دوران بلوغ افزایش می­یابد.

·      کنجکاوی نسبت به اندام­های تناسلی در طول این دوره افزایش می­یابد،  این امر شامل کنجکاوی در مورد افراد برهنه یا تولیدات رسانه­ای است.

·      خودارضایی به فرآیندی کاملا خصوصی تبدیل می­شود (پیروی از هنجارها)

·      در مورد جنبه های فیزیکی بلوغ و تغییرات در بدن آنها اطلاعات مستمر را ارائه دهید.

·      کودکان را در زمینه اجتماعی و جنبه­های عاطفی بلوغ آموزش داده و به عادی­سازی احساسات و تجربیات بسیار جدید آنها کمک کنید

·      تمایلات جنسی مناسب سن آنها را توصیف و آموزش داده و در مورد رفتارهای جنسی و عفونت­های منتقل شده از طریق ارتباط جنسی به آنها اطلاعات کافی ارائه دهید

·      تفکر انتقادی را تشویق کنید و
ایجاد مهارت برای تمایز واقعیت
از روایت­های موجود در تصاویر رسانه­ای و بازنمایی­های جنسی را تقویت نمایید.

·      آنها را در درک و دریافت اطلاعات حمایت کنید، حقوق آنها را تبیین نموده و به آنها آموزش دهید. چگونگی ایجاد روابط سالم و گسترش دوستی­ها را با افراد هم­جنس و البته جنس مخالف به آنها بیاموزید.

والدین برای تربیت جنسی کودک چه کارهایی باید انجام دهند؟

بحث در مورد رشد جنسی مطلوب در زمینه پیشگیری از سوء استفاده جنسی از کودکان می­تواند باعث تجربه احساس ناراحتی و طرح سوالات بسیاری در این زمینه شود. صحبت و بحث در مورد کودکان و تمایلات جنسی آنها، اغلب به عنوان تابو دیده می­شود. بنابراین، آموزش و ارائه اطلاعات دقیق در مورد تحول جنسی دوران کودکی، عمدتا امری بسیار نادر است. بنابراین پرداخت رسانه ­ها و متخصصین به این موضوع بسیار جدی، امری ضروری خواهد بود. اغلب بزرگسالان خود نیز در طول دوران کودکی و نوجوانی آموزش جنسی بسیار محدود و اطلاعات کمی در این زمینه داشته ­اند، بنابراین در وهله ­ی اول آموزش خود آنها بعنوان والدین ضروری به نظر می­رسد.  کودکان عمدتا به دلیل همین عدم آگاهی و آموزش کافی والدین، در طول دوران رشد پیام ­های بسیار متناقض و منفی درباره تحول جنسی دریافت خواهند نمود. .

این ممکن است موجب گیجی کودک و تعارض با والد شود، چراکه بسیار از والدین رفتارهایی را که به لحاظ رشد جنسی طبیعی است، ناهنجار تلقی نموده و عموما واکنش بیسار منفی و تندی نسبت به آنها دارند. تصور کنید چقدر ناراحت کننده خواهد بود که یک بزرگسال با عینک رشدی خود رفتارهای جنسی کودک را تفسیر نماید؛ به عنوان مثال، یک کودک چهار ساله که می­خواهد با یکی از والدین خود دوش بگیرد، ممکن است به سادگی در مورد اندام­های مختلف بدن از جمله اندام تناسلی کنجکاو باشید، در حالی که والدین ممکن است این کنجکاوی را بیش از حد سخت­گیرانه و منفی تعبیر کنند.  رشد جنسی در طول دوران کودکی موضوعی بسیار چالش ­برانگیز و نیازمند دانش بسیار گسترده­تر، آگاهی و مهارت بالاتر است، و در صورتی که این آگاهی ایجاد شود، والدین حمایت مطلوب­تری را نیز از این فرآیند پرچالش فراهم خواهند آورد.

از چه سنی به کودکان مسایل جنسی را توضیح دهیم؟

مجموعه منکا

«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.

تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.