خلاقیت در کودکان، راهکارهایی برای افزایش خلاقیت

0 343

خلاقیت یک هدیه است. اما آنچه در درک خلاقیت کلیدی است به خاطر سئردن این جمله است: “برای داشتن سبک زندگی خلاق، از ترس اشتباه کردن رها شوید”. خلاقیت می­تواند استعداد ذاتی کودک شما از زمان تولد بوده و یا در جریان تمرین­های گوناگونی به آن دست یابد. در اینجا به برخی نشانه­های کودکخلاق اشاره خواهیم داشت:

نشانه های کودک خلاق

  • قدرت تصور

تصویرسازی نقش بسیار مهمی در رشد خلاقیت کودک دارد. داشتن دنیای خیالی و فانتزی­ها اولین گام­های ورود کودک شما به مسیر رشد خلاقیت است.

  • خودانضباطی

اغلب کودکان خارج از کنترل هستند. در اکثر موارد شما بایستی زمان و انرژی بسیاری را برای کنترل و نظم­دهی به کودک خود صرف کنید. در حالی که کودکان خلاق نیاز کمتری به کنترل بیرونی داشته و خودانضباطی بالاتری دارند. اغلب این کودکان به نظم و ثبات علاقه­ی بسیاری نشان می­دهند.

  • حافظه قوی

کودکان خلاق عموما به دلیل توانایی یادگیری بالا، دارای حافظه­ای قوی هستند. در اکثر موارد، کودکان خلاق نسبت به سایر کودکان دارای قدرت روابط­ دهی بالاتر عناصر و کنترل بیشتری در حافظه خود هستند.

  • علاقمندی به هنر و نقاشی

اگر کودک شما به حوزه­های خارج از موارد آموزشی معمول مثل نقاشی، هنر و موسیقی علاقمندی ویژه­ای نشان می­دهد، احتمالا از ویژگی­های یک کودک خلاق بهره­مند است. درصورتی که چنین کودکی در موارد آموزشی نیز مطلوب عمل نماید، نشان دهنده­ی برجستگی­های ذهنی او خواهد بود، اما همچنان نیز اگر در درس­ها عالی عمل نکند، به معنای ناتوانی یا سطح پایین­تر او در سایر زمینه­ها نخواهد بود.

  • کنجکاوی بالاتر نسبت به یادگیری

علاقه کودک به یادگیری وابسته به عواملی است که در رشد خلاقیت نیز سهیم هستند. خانواده، محیط، مدرسه و رسانه­ها از جمله عوامل اثربخش هستند. با پیشرفت سریع تکنولوژی و دسترسی کودکان به امکانات اینترنتی، رشد خلاقیت در آنها برجسته­تر شده است.

  • توانایی استدلال مطلوب

کودک خلاق، به دلیل داشتن توانایی بالا در استدلال قادر به حل مساله گسترده­تر و یافتن راه حل­های متنوع و منحصر به فردتری خواهد بود.

  • منحصر به فرد بود

منحصر به فرد بودن کودک از خلاقیت او نشات می­گیرد و خود نیز منجر به نمود و رشد خلاقیت می­گردد.

  • سرعت بالای یادگیری

کودکانعموما سرعت بالایی در یادگیری دارند. با این حال، اگر سرعت یادگیری کودک شما بسیار بالا و منحصر به فرد باشد می­تواند نشانه­ای از استعداد برجسته­ی او باشد. یک کود مستعد عموما قادر به درک سریع مطالب بوده و در اکثر موارد از هوشی بالاتر از سطح میانگین برخوردار است.

  • قدرت توجه و تمرکز

کودکانی که علاقمندی بالاتری نسبت به یادگیری مطالب دارند، عموما از توجه و تمرکز بالاتری نیز برخوردارند. کودک خلاق از تمرکز بسیار بالایی برخوردار است، او قادر است توجه بسیاری را به حوزه­ی مورد علاقه خود گسیل نماید.

  • ثبات هیجانی بالا

یکی از مهم­ترین و البته شایع­ترین نشانه­های کودک خلاق، ثبات و پایداری روانی او است. این کودکان به دلیل تمرکز عمیق­تر و خودکنترلی بالاتر، به لحاظ هیجانی قوی­تر و باثبات­تر هستند.

کودکان خلاق بسیار منحصر به فرد است، توجه داشته باشید که به هیچ عنوان کودک خود را با سایر کودکان مقایسه نکنید. موارد بالا تنها تعدادی از نشانه­های خلاقیت در کودکان است، عدم برخورداری از این نشانه­ها به معنای عدم خلاقیت کودک شما نخواهد بود!

نشانه های کودکان خلاق

راهکارهایی برای افزایش خلاقیت در کودکان

  • کاوش فضا

یادگیری درباره­ ی فضا عموما توجه کودکان را جلب خواهد کرد. بنابراین گنجاندن آن در فعالیت­ های خلاقانه کودک می‌­تواند راهی عالی برای تحریک خلاقیت آنها و کمک به رشد یادگیری و مهارت­های مرتبط با درس علوم باشد. علاوه براین، فعالیت­های آموزشی و خلاقانه بسیاری وجود دارد که می­‌توانید آنها را امتحان نموده و علاقه فرزند خود را در این زمینه ارزیابی نمایید. برخی از این فعالیت­ها بسیار ساده هستند. به عنوان مثال، می‌­توانید از کودک خود بخواهید تا براساس خلاقیت آدم فضایی‌­ها را برای شما توصیف کند. یا از او بخواهد داستانی درباره یک فضانورد که به ماه سفر کرده است را برای شما تعریف کند.

  • ساخت هدایا

در روزهای تعطیل و مناسبت­‌ها به کودک خود این امکان را بدهید تا برای دوستان و آشنایان هدیه‌­هایی را بسازد. آیا شما این امکان را به کودک خود می­‌دهید؟ آیا به او حق انتخاب می­‌دهید تا هدایا را انتخاب کند یا خودتان این انتخاب­ها را به او تحمیل می­‌کنید؟ این بار کاری متفاوت انجام دهید. به کودک خود بگویید قرار است به جای خرید از فروشگاه، او هدیه­‌هایی برای دیگران بسازد. ساخت هدایای دست­ساز علاوه بر تحریک خلاقیت به رشد ارزشمندی کودک نیز کمک خواهد کرد، چراکه او روشی منحصر به فرد را برای بیان احساسات و هیجانات خود به سایرین انتخاب خواهد کرد.

  • ساخت اسباب­ بازی با کودک

ساخت اسباب­ بازی یا کاردستی روشی دیگر برای رشد خلاقیت کودک است. این کار علاوه بر ارتقاء خلاقیت کودک، امکان رشد مهارت­‌های حرکتی ظریف و هماهنگی چشم و دست را در کنار احساس لذت و کارآمدی برای او را به ارمغان خواهد آورد. پروژه­ های خانوادگی را امتحان کنید. تمام اعضاء خانواده در پروژه‌­ی ساخت محصولاتی نظیر خانه پرنده­گان، میز کودک و غیره با هم همکاری و مشارکت داشته و هر فرد بخشی از کار را بر عهده بگیرد.

  • کودک خود را به ساختن تشویق و ترغیب نمایید

استفاده از بازی­‌های ساختنی مثل بلوک­‌ها یا لگوها راهی عالی برای رشد مهارت­ های پایه حل مساله و خلاقیت خواهد بود. در حین انجام بازی­‌هایی از این دست ابتدا فضا و زمانی مستقل را برای کودک در نظر بگیرید، سپس به طور غیرمستقیم وارد بازی کودک شده و چالش­‌هایی را در مسیر بازی و ساخت و سازهای او قرار دهید. با این کار او را وادار به تفکر خلاق و گسترش مهارت­‌های حل مساله خواهید نمود.

  • استفاده از برنامه­ ها، بازی­ها و گجت­های رایانه­ای

والدین غالبا این سوال را طرح می کنند که آیا تکنولوژی خلاقیت را محدود می­سازد؟

بدون شک صرف زمان بسیار زیاد در تکنوژی­‌های مختلف برای کودکان مضر خواهد بود. برنامه­‌های آموزشی و بازی­‌های جذاب می­تواند روشی کارآمد برای تحریک خلاقیت باشد، به شرط آنکه مسیر پیشرفت و نوع آن‌ها کاملا حساب شده و برنامه­ریزی شده باشد. همواره بایستی به تعادل میان استفاده از تکنولوژی و فعالیت­‌های دیگر توجه داشته باشید.

  • خانه­ های بازی

خانه­ های بازی با ایجاد فضاهای مینیاتوری مبتنی بر محیط­‌های واقعی و مشاغل مختلف این امکان را فراهم می­‌آورند تا کودک با مواجهه با انواع گوناگونی از انتخاب­‌ها، علایق خود را شناسایی نموده و با آزمون و خطا به کشف راه حل­‌های مختلف و متعاقبا رشد خلاقیت بپردازد.

  • آشپزی با کودک
  • انجام فعالیت‌­های هنری در کنار کودک
  • آموزش موسیقی به کودک
  • عکاسی با کودک و ساختن اتاق عکس همراه با او
  • رفتن به “سفرهای ماجراجویانه” در طبیعت
  • تماشای فیلم­‌های هنری با کودک
  • بازی­‌های خلاق با کودک
  • ثبت­‌نام کودک در برنامه­‌های خارج از مدرسه
  • تشویق کودک به کتاب‌­خوانی و بازگویی داستان­‌ها

همگی از دیگر روش‌­های تقویت خلاقیت در کودکان هستند.

موانع پرورش خلاقیت در کودکان

موانع خلاقیت در کودکان
  • ناتوانی از ابراز افکار متفاوت

احتمالا مهم­ترین مانع خلاقیت ناتوانی در ابراز تفر واگرا است. این مانع یکی از موانع شناختی بسیار مهم بوده و از ترویج افکار یکنواخت و مقاومت در برابر افکار متفاوت و بدیع نشات می­گیرد. در چنین محیط­هایی تفکر بدیع مورد تمسخر و یا حتی تنبیه واقع شده و در نتیجه خلاقیت کودک به مرور زمان کاهش یافته و از بین خواهد رفت.

  • عدم بررسی امور واضح

افراد عموما عادت به پذیرش بی قید و شرط امور واضح و پیروی از تفکرات خطی و عادی دارند. به این ترتیب، بسیاری از مسائل همانگونه که هستند پذیرفته شده و به پرسش­گری و بررسی ویژگی­های آنها به صورت نقاد پرداخته نخواهد شد.

  • مشکل در درک روابط دور

درک روابط دور یا نامتعارف به معنای قابلیت شکل دادن به مفاهیم و یا انتقال آنها در خارج از چارچوب­ها است. به عبارت دیگر، این امر به معنای قابلیت تشخیص رابطه­ی میان دو موضوع کاملا متفاوت، به ویژه زمانی است که رابطه آن دو کاملا دور و غیرممکن به نظر می­رسد. این توانایی به افراد کمک می­کند تا مفاهیم و روابط جدید را ایجاد و بررسی نموده و دست به نوآوری بزنند.

نقش والدین در پرورش و بروز خلاقیت در کودکان

نقش والدین در پرورش و بروز خلاقیت در کودکان

والدین قادر خواهند بود با اتخاذ راهکارهای موثر و بهینه، خلاقیت کودک خود را در سنین پایین تقویت نمایند. اگرچه شما بعنوان والد نمی­توانید تضمین کنید که نقاشی­های کودکتان به نقاشی­های پیکاسو تبدیل خواهد شد، اما می­توانید با در اختیار گذاشتن ابزارهای مورد نیاز برای رشد خلاقیت، او را برای زندگی آینده نیز آماده نمایید. فعالیت­های بسیاری نظیر مشارکت در پروژه­های هنری مورد علاقه، بلوک­های ساختنی، بازی خلاق و غیره می­توانند کودک شما را در مسیر بهبود مهارت­های تفکر خلاق هدایت نمایند. در واقع شما بستری را فراهم می­آورید که کودک توانمندی و علاقه­ی خود را بدون فشار و البته جهت­دهی­های کنترل­گرانه، شناسایی نموده و تقویت نماید.

مجموعه منکا

«منکا» معتقد است، هر کودک مانند بوم نقاشی سفیدی است که بخش مهمی از این بوم به دست والدین نقاشی خواهد شد.

تیم منکا در تلاش است با افزایش آگاهی والدین، قدم مهمی در جهت خلق نقاشی هر چه زیباتر بردارد و در این مسیر با ارائه مشاوره توسط متخصصان مجرب و برگزاری دوره های آموزشی برای والدین و البته با فراهم سازی دوره ها و امکانات ویژه برای استعدادیابی کودکان، والدین آگاه را به بهترین شکل همراهی کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.